El fotògraf Eduardo Cortils inaugura demà «Catastrofozoic n danys ambientals» al MUA

L’autor participarà en una taula redona amb el mateix nom, prèvia a l’acte inaugural

La mostra forma part del programa d’activitats culturals de la UA amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient

2022_Cartel_EduardoCortils

Alacant. Dimecres, 8 de juny del 2022

El fotògraf murcià Eduardo Cortils inaugura demà dijous 9 de juny, a les 13 hores, l’exposició «Catastrofozoic n danys ambientals», que podrà veure-s’hi fins al 17 de juliol a la sala El Cub del MUA. La mostra forma part del programa d’activitats culturals de la UA amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

L’acte inaugural anirà precedit d’una taula redona amb el mateix nom, a les 11 hores, que comptarà amb les intervencions, a més de Cortils, qui és a més director del projecte «Antropocè. Art i Biodiversitat en Escenaris Preiurbans», de José Ramón Martínez-Riera (director del Secretariat d’Universitat Saludable UA; Manuel Benito (director del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals UA), Eloísa Romero (biòloga i educadora mediambiental dels projectes Un-Steady i «Antropocè. Art i Biodiversitat en Escenaris Preiurbans») i María del Mar Rosa (filòsofa i activista ambiental).

En la seua proposta expositiva Eduardo Cortils t com ens hem acostumat a viure cada vegada pitjor i a emmalaltir, per causes ara quotidianes i tremendament normalitzades, com les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, la destrucció d’ecosistemes, o senzillament pel que mengem o fabriquem sempre amb pressa.

El problema ambiental que ens amenaça és principalment cultural i està relacionat amb la nostra manera d’entendre el món i la nostra errònia manera de relacionar-nos-hi. Si com a societat sabérem posar en ordre aquestes tres ecologies, social, mental i ambiental, molt possiblement res de tota aquesta crisi climàtica ens estaria passant.

Cortils afirma que «Quan la ciència s’interessa per l’art és perquè aquest està fent les coses bé. Quan l’art s’interessa pel medi ambient és perquè tots, com a societat, estem fent alguna cosa malament, és en aquest moment precís quan art i ciència han d’anar més units».

Eduardo Cortils

L’obra d’Eduardo Cortils destil·la una concepció impura de la fotografia. Textos, poesia, objectes, música, retocs i manipulacions de la imatge fan difícil cenyir a l’àmbit fotogràfic una proposta tan rica semànticament, si no fora perquè la imatge s’imposa sempre com a matèria primera en les seues creacions. Del 2012 fins al 2018 ha fet «Antropocè ART i Biodiversitat Periurbana», un projecte artístic ambiental, relacional i contextual sobre biodiversitat, llauradors, caçadors i arquitectura periurbana. El seu treball s’ha exposat en nombroses ocasions, destaquen les mostres celebrades l’any 1991 al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS, Madrid) i, a l’any següent, en el Museu Espanyol d’Art Contemporani. El 1994 va exposar al Museum Enschedé d’Haarlem (Holanda); l’any 2000, a la Fundació «La Caixa» de Barcelona i, el 2002, en el marc de Paris Photo. El 1993 a l’European Photography Award. Des d’aleshores, el seu treball ha sigut reconegut, entre altres ajudes de creació, amb una residència en el Visual Studies Workshop Press de Rochester (Nova York), la beca Noves Tendències en l’Art, del Ministeri de Cultura, el 2003 i la beca Projectes Culturals d’Impacte Social de la Fundació La Caixa el 2010. La seua obra ha sigut adquirida per The Metropolitan Museum of Art de Nova York, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i la col·lecció de l’Ajuntament d’Alcobendas, entre altres institucions.