OPTOINNOVA torna a la Universitat d’Alacant amb 250 participants

El catedràtic de la UA Nicolás Cuenca ha presentat el llibre La retina de los vertebrados: desde Cajal hasta nuestros días, juntament amb una exposició de les seues fotografies i impressions en 3D

Imatges de l’acte inaugural i de les exposicions sobre la retina i ulleres antigues

 

OPTOINNOVA 2022

Nicolas Cuenca amb el llibre La retina de los vertebrados: desde Cajal hasta nuestros días

Alacant. Divendres, 13 de maig del 2022

Amb al voltant de 250 participants ha tornat, en format presencial i en línia, la 7a edició de les jornades científiques d’OPTOINNOVA a la Universitat d’Alacant. El catedràtic de la UA Nicolás Cuenca ha presentat el llibre La retina de los vertebrados: desde Cajal hasta nuestros días durant la conferència inaugural. Una obra del metge i científic Santiago Ramón y Cajal inèdita en castellà –va ser publicada en francès i, fins ara, no havia sigut traduïda al castellà– que inclou algunes de les cuidades il·lustracions anatòmiques fetes pel Nobel espanyol.

La figura de Santiago Ramón y Cajal i els seus treballs sobre l’organització del sistema nerviós i la teoria neuronal són àmpliament coneguts. No obstant això, els seus estudis i aportacions sobre l’estructura i els tipus neuronals de la retina romanen quasi oblidats. En La retina los vertebrados s’arreplega la seua gran feina dedicada a l’estudi d’aquesta estructura del sistema nerviós central, i és un dels seus treballs més citats en la literatura científica. Segons Cajal, la retina ofereix als anatomistes i neuròlegs una gran oportunitat per a entendre la morfologia general de les cèl·lules nervioses i l’estructura dels centres nerviosos. A més, les seues troballes en la retina de diverses classes d’animals són d’una gran importància per a zoòlegs, i les hipòtesis sobre el funcionament i la fisiologia dels diversos tipus cel·lulars de la retina ho són per als fisiòlegs. 

Exposicions

Durant la jornada, en el rebedor situat en la sala de graus Alfredo Orts de l’Edifici d’Òptica i Optometria, els assistents han pogut visitar l’exposició «La retina dels vertebrats: des de Cajal fins als nostres dies» amb fotografies i imatges en 3D de la retina i una mostra d’ulleres i prismàtics antics organitzada pel grup d’investigació Neurobiologia del Sistema Visual i Teràpia de Malalties Neurodegeneratives (NEUROVIS) que lidera Nicolás Cuenca.

Inauguració OPTOINNOVA

OPTOINNOVA 2022, que reuneix optometristes, oftalmòlegs i especialistes en òptica d’una gran reputació a nivell nacional i internacional, ha començat aquest matí a la UA de la mà del vicerector d’Investigació Juan Mora, la candidata electa a degana de la Facultat de Ciències, Magdalena García, i la presidenta del comitè organitzador, María del Mar Seguí.

Mora ha destacat el programa de les jornades per la seua excel·lència on es reuneix tant les últimes novetats científiques en el camp de la salut visual, casos d’innovació i transferència, com aspectes relacionats amb la divulgació de la ciència importants per a acostar els avanços a la societat. «OPTOINNOVA, amb una trajectòria molt consolidada, és una oportunitat per a visibilitzar la investigació d’excel·lència que es fa a la UA amb grups de referència a nivell internacional. En aquest sentit, el grau en Òptica i Optometria de la Universitat d’Alacant se situa entre els primers d’Espanya, segons rànquings d’universitats », ha destacat el vicerector.

Per part seua, tant la degana electa com la presidenta del Comitè Organitzador han volgut destacar la gran acollida que ha tingut aquesta nova edició després de dos anys d’aturada per la pandèmia, i han posat el focus en la qualitat del programa en la qual la relació entre empreses, universitat i societat és la clau de l’èxit.

 

Programa complet

 

Notícia relacionada:

La UA reuneix en OPTOINNOVA 2022 professionals d’àmplia trajectòria nacional i internacional en salut visual