L’artista cubà Elio Rodríguez inaugura ‘Jungles’ al MUA

L’autor parteix de la naturalesa salvatge, la selva, per a tractar la identitat afrocubana sense passar pel tamís occidental

 

 

2022_CartelJunglas_Elio Rodríguez

Alacant. Dimarts, 25 de gener del 2022

Elio Rodríguez, artista cubà resident a Elx, inaugura la seua exposició «Jungles» al MUA el pròxim dijous 27 de gener a les 19 hores, una exposició colorista i amb multitud de formats amb la qual tracta la identitat afrocubana, sense passar pel tamís occidental, partint de la naturalesa salvatge, la selva. Una identitat que es mostra indòmita, feroç, arrelada en la terra, impetuosa i desbocada.

La mostra, que podrà visitar-se fins al 5 de maig a la sala Sempere, té com a punt de partida l’obra mestra del seu compatriota Wilfredo Lam, La Jungla (1943), en la qual l’art i la cultura cubana es mesclen amb el cubisme i el surrealisme europeu. Elio Rodríguez exposa en aquesta mostra una trentena de pintures, dibuixos, esbossos, vídeos i, especialment, les seues escultures blanes, que són un divertiment, un joc de volums, textures i colors en el qual les formes s’entrellacen, es freguen, gaudeixen i envaeixen cada racó de l’espai.

David Alpañez, tècnic del MUA i comissari de la mostra juntament amb Susana Guerrero, explica que «el recorregut expositiu compta amb molts formats al voltant d’una temàtica comuna, una mostra en la qual hem volgut destacar el caràcter instal·latiu, no a l’ús, amb què s’exhibeix el procés creatiu». Tot en l’obra d’Elio es manifesta lúdic, però després de la primera aparença hi ha un pòsit de foscor, de pena i desassossec, una escletxa per la qual es filtra l’amargor i el desconsol. No és que les seues obres siguen tristes, ni molt menys, però, en definitiva, Elio Rodríguez cultiva l’humor.

Elio Rodríguez va nàixer a la ciutat vella de l’Havana i es va formar a l’Institut Superior d’Art i l’Acadèmia San Alejandro i, des de fa més de 15 anys, resideix a Elx. Té un alter-ego que és «El Macho», un personatge estereotipat del negre cubà: seductor, burleta, sensual, sexual, bromista, lasciu, carnal, animal, exòtic, ancestral, hipermasculí, salvatge, tropical, desitjat, primitiu... «El Macho» és Elio, però portat a la desmesura, «El Macho» és l’instrument del qual es val Elio per a conèixer-se, per a riure’s de si mateix, i al mateix temps per a analitzar, des del humor i la irreverència, la identitat i la cultura cubana, i desmuntar els clixés, els estereotips, les mentides i els paranys de la política, l’economia i la societat del seu país i del món. 

Elio Rodríguez ha exposat per tot el món, principalment als Estats Units, però també al Brasil, Bèlgica, la Xina, el Regne Unit i a la seua Cuba natal. Les seues obres formen part de les col·leccions del Museu Nacional d'Arts (Cuba), l'Ambaixada Cubana a la Xina; la Bratton Gallery de Nova York; la Southside Gallery d'Oxford, La boheme Fine arts Gallery de Miami, la Foundation AMBA del Brasil, i la Hainaut City Hall de Bèlgica, entre d'altres.