'Alacant Guitarra Clàssica', un projecte global per a convertir la ciutat en la capital de la guitarra espanyola

L'Ajuntament d'Alacant, la Universitat d'Alacant i la Diputació d'Alacant presenten la II edició del Màster i cicle de concerts

 

Alacant, 23 de maig de 2013

La sala Blava del Palau Barroc serà àmbit aquesta vesprada de la presentació de la II edició del Màster d'Interpretació de Guitarra Clàssica, organitzat per l'Ajuntament d'Alacant, la Universitat d'Alacant i la Diputació d'Alacant. El concert del guitarrista alacantí Ignacio Rodes i el quartet llatinoamericà, guanyador del Grammy llatí 2012, serà el coronament d'un acte en el qual es donaran a conèixer els detalls de la segona edició del Màster, el termini d'inscripció del qual ja està obert, així com el segon cicle de concerts en l'ADDA, i el projecte 'Alacant Guitarra Clàssica'. L'acte comptarà amb l'assistència de l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo; la presidenta de la Diputació d'Alacant, Luisa Pastor; el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar; el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins; el gerent del Patronat de l'Habitatge, Gaspar Mayor; l'impulsor del projecte 'Alacant Guitarra Clàssica', Luis Corno; els artistes Manuel Berrueco i José Luis Romanillos, membres de la Corporació alacantina i nombroses autoritats, entre altres.

'Alacant Guitarra Clàssica' naix amb la voluntat de convertir la ciutat en capital mundial de l'instrument, amb un projecte global. "La nostra aposta comuna ha d'estar orientada a continuar promovent el tret distintiu que tenim en la regió, i en el qual la música i la guitarra ocupen el lloc privilegiat, guanyat amb talent creatiu i esforç de gestió; la música inicia viatges que no tenen límits, fronteres, ni banderes..., però sí ports de partida", expressa l'alcaldessa d'Alacant. 'Alacant Guitarra Clàssica' és una iniciativa que pretén desenvolupar diferents camps al voltant de la guitarra, com la recerca històrica, la digitalització musical, la divulgació, la formació, els projectes de la guitarra i l'art, la construcció d'instruments o l'exposició de fons documentals i instrumentals. En aquest sentit, la Fundació Gil-Albert treballa ja en la publicació d'un estudi històric de la guitarra a Alacant, escrit per Ignacio Rodes i Malena Durán. La Universitat d'Alacant està estudiant la digitalització de col·leccions antigues de música de guitarra, documents sonors únics per als amants i estudiosos de l'instrument. D’altra banda, la Fundació del Banc Sabadell concedirà beques per al Màster d'Interpretació de Guitarra. El músic i constructor de guitarres José Luis Romanillos ha anunciat la cessió temporal de la seua incomparable col·lecció de violes de mà i guitarra espanyola. En l'acte també es donaran a conèixer els detalls de la nova web www.alicante-guitarra-clasica.com

 

La primera edició consolida el Màster

El primer Màster en Interpretació de Guitarra Clàssica, dirigit a professionals de la guitarra, va arrancar, organitzat per la UA, el passat 11 de gener. Han sigut 13 graduats i professionals de la guitarra, arribats de 10 països diferents, els que han pogut perfeccionar els seus coneixements i pràctica de l'instrument de la mà de mestres de la guitarra com Roberto Aussel, Manuel Barrueco, el quartet llatinoamericà, el director d'orquestra José d'Eusebio, Nigel North, Ignacio Rodes, David Russell, Hopkinson Smith i Carles Trepat. La Diputació d'Alacant, a través de la Fundació de l'Auditori ADDA, ha programat en el primer semestre de 2013 sis concerts amb la participació de la majoria dels professors del màster. Així mateix, des del Consistori Alacantí s'ha condicionat la residència dels alumnes, un edifici històric annex a l'ermita de Sant Roc, que ha sigut espai de convivència dels estudiosos de l'instrument, que també han oferit concerts en diferents ciutats de la província. 

 

Alacant i la guitarra espanyola

La guitarra clàssica té des de fa cinc segles una relació molt intensa amb el mediterrani espanyol i especialment amb Alacant, que ha sigut terra de naixement o acolliment d'importants guitarristes i pedagogs. Trinidad Huerta, Francisco Tárrega, l'Orquestra Wagneriana d'Alacant, Quintín Esquembre, José Tomás, José Luis González i els conservatoris de música alacantins són testimoniatge d'aquest llegat.