Dues exposicions sobre Arcadi Blasco arriben a Madrid en col·laboració amb el MUA

La setmana vinent s’obrin al públic “Arcadi Blasco, mon pare i els seus dibuixos lluminosos” a l’Estudi d’Arquitectura Moneo Brock, i “Espirals de llum. Luis Cubillo i Arcadi Blasco. 1956-1974”, al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid (COAM)

 

 

Alacant. Divendres, 25 de maig de 2018

A partir de la setmana vinent, Madrid albergarà dues exposicions en col·laboració amb el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA): Arcadi Blasco, mon pare i els seus dibuixos lluminosos, que s’inaugurarà el pròxim dilluns 28 de maig a 2B space to be, de l’Estudi d’Arquitectura Moneo Brock (C/ Benigno Soto, 14); i Espirals de llum. Luis Cubillo i Arcadi Blasco. 1956-1974, a la sala Mercadal del COAM (C/ Hortaleza, 63) a partir del dimecres 30 de maig. Les dues tenen com a punt de partida l’exposició del MUA a la primavera del 2017, comissariada per José Piqueras i titulada Arcadi Blasco. Art, Arquitectura i Memòria, 1954-1974.

Arcadi Blasco, mon pare i els seus dibuixos lluminosos, està comissariada per Isidro Blasco i romandrà oberta al públic fins al 29 de juny. S’hi exposa una selecció de dibuixos i maquetes dels quals el MUA és dipositari, juntament amb una vidriera de formigó muntada per a l’ocasió pel fill del protagonista, Isidro Blasco, artista plàstic establit a Nova York. El text introductori rememora la impressió que li van causar quan era un xiquet aquests dibuixos preparatoris, en la seua majoria de vidrieres, que son pare després faria en edificis d’avantguarda d’arquitectes tan importants com Luis Cubillo de Arteaga, Luis Martínez-Feduchi, José Luis Fernández del Amo, Javier Carvajal, i d’altres: “Aquestes impressions es catalitzen veient mon pare treballant sense descans durant els mesos d’estiu, a la casa de camp familiar en les proximitats del poble de Mutxamel, Alacant”, afirma Isidro Blasco.

Aquesta exposició acompanya la destacada mostra organitzada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid (COAM) / Fundació Arquitectura COAM, titulada Espirals de llum. Luis Cubillo i Arcadi Blasco. 1956-1974, que podrà visitar-se del 30 de maig al 7 de setembre. Comissariada per José Piqueras Moreno, Luis Cubillo Cubillo, Jesús García Herrero i Teresa Sánchez de Lerín G. Ovies, aquesta exposició té la col·laboració del MUA i el patrocini d’empreses com Vitra i Artek, i l’Ajuntament de Mutxamel. El MUA ha prestat temporalment nombrosos dibuixos, maquetes, un fragment de vidriera de formigó i altres peces de la col·lecció d’Arcadi Blasco dipositades al museu, i també una part de l’àmplia documentació del seu arxiu, i es projecta un audiovisual fet per Mariló Berenguer (Taller d’Imatge UA) l’any 2017. L’exposició consta de vint panells didàctics que inclouen maquetes virtuals, reproduccions fotogràfiques i textos explicatius de cadascun dels edificis en què van col·laborar els dos autors, diversos dibuixos i maquetes ceràmiques de la col·lecció familiar de Luis Cubillo de Arteaga i desenes de plànols, seccions, esbossos i un altre tipus de dibuixos inèdits de l’arquitecte, procedents del llegat LCA de l’ Archivo Servicio Histórico del COAM. L’exposició, com a resultat d’un treball d’investigació previ, mostra l’estreta col·laboració entre l’arquitecte madrileny Luis Cubillo de Arteaga (1921-2000) i l’artista alacantí de Mutxamel Arcadi Blasco Pastor (1928-2013), qui va posar el contrapunt perfecte per a la radical arquitectura de Cubillo durant quasi vint anys.

Les dues exposicions, juntament amb la dedicada a Eusebi Sempere al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia a Madrid (del 9 de maig fins al 17 de setembre) en la qual també ha col·laborat el MUA amb el préstec de diverses obres, són cites culturals que cal tenir en compte per als pròxims mesos.