El derelicte 'Bou Ferrer', exemple de conservació del Patrimoni Cultural Subaquàtic

El projecte ‘Un naufragi romà per a la societat’, en el qual participa la Universitat d’Alacant, ha sigut inclòs en el Registre de Bones Pràctiques en matèria de protecció, conservació i difusió del Patrimoni Cultural Subaquàtic de la UNESCO

 

Bou_Ferrer1 Bou_Ferrer2

 

Alacant. Dimecres, 31 de maig de 2017

La VI Reunió d’Estats Part de la Convenció de Patrimoni Cultural Subaquàtic ha aprovat, en la reunió que ha tingut lloc el dimarts a París (França), la inclusió del projecte ‘Un naufragi romà per a la societat, el derelicte de Bou Ferrer, localitzat en aigües de Vila Joiosa, en el Registre de Bones Pràctiques en matèria de protecció, conservació i difusió del Patrimoni Cultural Subaquàtic.

El derelicte ‘Bou Ferrer’ és una gran nau mercant romana, naufragada a mitjan segle I d. de C. davant de les costes de la Vila Joiosa. Té una eslora de 30 metres aproximadament i, més o menys, 230 tones de port. Va ser un gran veler de comerç que transportava un carregament principal d’unes 2.500 àmfores, produïdes en alfareries com la de Villanueva de Puerto Real a Cadis.

En l’actualitat, el derelicte Bou Ferrer és l’únic gran mercant del període romà, en tot el Mediterrani, que combina un inigualable estat de conservació, juntament amb una profunditat sota el mar assequible als arqueòlegs subaquàtics. Es tracta d’una intervenció feta amb tècniques poc invasives i amb excel·lents garanties de protecció legal i física del jaciment. És, a més, un exemple d’accessibilitat, tant del lloc, per mitjà de visites dirigides, com dels materials recuperats, per la futura exposició en el 'VilaMuseu'.

"Un segell de qualitat" El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha assenyalat que és una "gran notícia", ja que amb aquest reconeixement per part de la UNESCO el derelicte Bou Ferrer adquireix "un plus de qualitat i singularitat" que revertirà en benefici de la Vila Joiosa ja que es converteix en un atractiu turístic més per a Alacant i per a tota la Comunitat.

Moragues ha afegit que aquestes decisions evidencien el suport de l’Executiu central al patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana i la defensa d’aquest en fòrums internacionals. En aquest sentit, ha recordat que el Govern va promoure les Falles per a la seua declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i està impulsant la candidatura de les Tamborades. "València, Castelló i ara Alacant.

L’any 2012, la Direcció General de Patrimoni Cultural, en col·laboració amb l’Ajuntament de la Vila Joiosa, Vilamuseu i la Fundació General de la Universitat d’Alacant, va posar en marxa un projecte avantguardista d’investigació i difusió del Patrimoni Cultural Subaquàtic amb la realització d’una campanya d’excavació arqueològica enfocada a obtenir més dades sobre uns lingots de plom que anaven a bord del vaixell. Els resultats de les investigacions, en les quals han participat diversos experts internacionals, han conferit a aquest jaciment un valor patrimonial que ara és ja difícil de quantificar. Una sèrie de marques estampillades (IMP. GER. AVG) permeten als especialistes assegurar que els lingots de plom del derelicte Bou Ferrer no tenen un propietari anònim, sinó que pertanyien al mateix emperador de Roma. Les pròximes campanyes d’excavació permetran conèixer quin emperador era l’amo d’aquest nòlit comercial: Calígula, Claudi o Neró.