La meitat de la població espanyola serà miop en els pròxims 20 anys

La Universitat d’Alacant tractarà en OptoInnova 2017 les solucions més avançades per a la correcció de la miopia mitjançant l’ús de lents de contacte o lents intraoculars

La ponència inaugural, a càrrec de l’investigador Jaume Pujol, versarà sobre la potencialitat que ofereixen els entorns de realitat virtual per a la realització de teràpies visuals

 

 

 

Alacant. Dimecres, 17 de maig de 2017

“L’augment de persones miops a nivell mundial és una realitat, de fet, a Àsia quasi és considerada com una epidèmia. Per exemple a la Xina, el nombre de miops arriba al 90% de la població quan fa cinquanta anys no arribava al 20%. A Espanya, actualment quasi el 25% de la població espanyola pateix miopia, percentatge que pot augmentar fins al 50% en les pròximes dues dècades”, assenyala el director del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d’Alacant, Vicente Camps.

En aquest marc, el pròxim divendres 19 de maig de 2017, la Universitat d’Alacant presenta OptoInnova 2017 per a tractar les últimes novetats tant en el tractament, per a evitar el progrés mitjançant l’ús de lents fractals, com en les solucions més avançades per a la correcció de la miopia mitjançant l’ús de lents de contacte o lents intraoculars.

A més, s’explicaran els avanços en lents per al tractament de cataractes, la causa més comuna de ceguesa tractable a nivell mundial, i també per a la presbícia o vista cansada. Quant a aquesta última patologia, “la solució tradicional ha sigut sempre utilitzar unes ulleres que permeten veure bé de prop, no obstant això, quan te les poses no veus bé des de lluny. Sorgeix per tant la necessitat d’oferir solucions que permeten al prèsbita veure a totes les distàncies sense necessitat de canviar-se les ulleres o llevar-se-les”, afig Camps, també president del Comitè Organitzador d’OptoInnova.

Aquests i altres temes seran presentats per un total de 15 professionals del sector entre empreses i clíniques, i professors procedents de diferents universitats espanyoles. Tots els ponents tenen un gran prestigi a nivell nacional i internacional i, en concret, enguany la ponència inaugural serà a càrrec del professor i investigador de la Universitat Politècnica de Terrassa, Jaume Pujol. Amb més de 80 articles en revistes internacionals d’impacte, Pujol és inventor de 15 patents i ha sigut responsable de 50 projectes de investigació.

En la seua conferència, analitzarà la potencialitat que ofereixen els entorns de realitat virtual per a l’avaluació objectiva de la funció visual i la realització de teràpies visuals i s’indicaren les limitacions principals que tenen. En particular, es descriurà el sistema EVA (Eye and Vision Analyzer) que permet l’avaluació objectiva de la funció visual mentre el pacient interacciona amb un videojoc. Igualment permet la realització d’exercicis de teràpia visual amb un registre objectiu de l’evolució del pacient.

Totes les ponències i cursos tindran lloc a la sala de graus "Alfredo Orts" de l’edifici d’Òptica de la Universitat d’Alacant.

Inauguració

L’acte inaugural, previst a les 8:30 hores en la mateixa sala de graus de l’edifici d’Òptica de la UA, comptarà amb el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, i el degà de la Facultat de Ciències, Luis Gras.

OptoInnova, que té lloc des del 2012, s’ha convertit en un referent a nivell nacional quant a formació per a estudiants, professionals i empreses en el camp de l’optometria i l’oftalmologia. Organitzada pel Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia i l’Escola de Negocis de la UA, la jornada té el patrocini i la col·laboració de més d’una vintena d’institucions, moltes d’aquestes empreses nacionals i multinacionals del sector òptic i oftalmològic, i amb les clíniques oftalmològiques de referència de la província d’Alacant.

Programa complet

Twitter: @OPTOINNOVA

 

Enllaços relacionats:

Investigadors de les universitats d’Alacant i Pécs (Hongria) creen un dispositiu amb joc interactiu per a detectar l’ull vague

Investigadors de la UA dissenyen la primera lent de suport escleral multifocal per a la compensació de la presbícia

Un investigador de la UA aposta per l’aplicació de teràpies que tinguen aval científic per a millorar anomalies visuals infantils

Els últims avanços en tècniques d’optometria, contactologia i ciències de la visió en OptoInnova 2016