L'Orquestra Filharmònica de la UA oferirà un concert extraordinari al Teatre Principal a benefici d'Alinur

El concert tindrà lloc el pròxim 10 de maig amb el patrocini específic de Vectalia i Hidraqua

 

Cartell_conciertoOFUAAlacant. Dimarts, 4 d'abril de 2017

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant (OFUA), commemora l’XI Aniversari amb un concert extraordinari al Teatre Principal el pròxim 10 de maig a les 20 hores. El concert tindrà un caràcter solidari a benefici d’ALINUR (Centre de formació integral per a persones amb discapacitat intel·lectual), i té el patrocini específic del Grup Vectalia i Hidraqua, i les entrades ja estan a la venda per un preu/donatiu de 15 euros. A més, aquelles persones que no puguen assistir, però vulguen col·laborar-hi, podran fer-ho a través de la fila zero.

Així ho ha detallat aquest matí en roda de premsa el rector de la UA, Manuel Palomar, juntament amb el director del Teatre Principal, Francesc Sanguino, Mónica Martí, vicepresidenta de la Fundació General de la UA i vicerectora de Planificació Econòmica; Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la UA, Antonio Nofuentes, president d’ALINUR, Antonio Arias, conseller delegat de Vectalia, Francisco Bartual, director general d’Hidraqua i Concha Aldave, directora de la Fundació Manuel Peláez.

El rector Manuel Palomar ha recordat el conveni de col·laboració signat entre la UA i el Teatre Principal el passat mes de febrer, amb el qual les dues institucions acordaven intensificar la col·laboració i unir esforços en matèria de divulgació cultural. Aquest acord detallava la inclusió en la programació oficial del Teatre Principal del “Concert de Primavera de l’OFUA”, presentat avui. L’OFUA ha actuat al Teatre Principal en 7 ocasions (des de la primera actuació l’any 2006). L’últim concert va tenir lloc l’any passat, a l’abril del 2016, data en què les dues institucions van tornar a treballar juntes després d’un període de 5 anys sense col·laboració.

De la mateixa manera, Palomar ha destacat la importància de les entitats patrocinadores d’aquest concert, Vectalia i Hidraqua, i els ha expressat l’agraïment juntament amb la Fundació Manuel Peláez, com a patrocinador anual, “ja que sense ells no seria possible dur a terme aquestes actuacions culturals i solidàries”.

Durant la presentació, Francisco Bartual ha destacat que “Hidraqua col·labora amb l’organització d’aquests concerts benèfics des de fa tres anys, en els quals sempre ha buscat una implicació directa amb l’Associació o la Fundació a la qual s’han destinat els beneficis, com el Banc d’Aliments i el Centre Sant Rafael. Per això, fa una setmana el Comitè de Direcció d’Hidraqua va visitar les instal·lacions d’Alinur per a conèixer-ne de primera mà el projecte de formació integral basat en la intel·ligència emocional”.

Per a aquesta ocasió especial el director titular i artístic de l’OFUA, Mihnea Ignat, que per motius personals no ha pogut acudir avui a la trobada amb els mitjans, ha dissenyat un programa musical amb peces musicals de Mozart: Petita Serenata Nocturna KV 525 (I mov.); Concert per a violí i orquestra Núm. 3 en Sol Major KV 216; i Simfonia Núm. 29 en La Major KV 201/186a. Aquest Concert Extraordinari de l’OFUA comptarà amb l’actuació com a solista de Darling Dyle, concertino de l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia.

Al final de la Roda de Premsa, Palomar ha signat dos convenis de col·laboració específics amb Antonio Arias, conseller delegat de Vectalia, i Francisco Bartual, director general d’Hidraqua com a patrocinadors específics del Concert de Primavera de l’OFUA al Teatre Principal.

 

Antecedents

La Universitat d’Alacant, a través del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística, aposta per la cultura com una part de la formació integral dels estudiants. Amb aquest objectiu va decidir l’any 2005 posar en marxa un projecte pioner i innovador en l’àmbit universitari: la creació de la seua Orquestra Filharmònica pròpia amb un enfocament formatiu. Aquell projecte, que l’any 2005 era una mera idea a la qual donar forma, fa ara onze anys, amb una OFUA convertida avui en referència musical d’Alacant i carregada d’èxits.

Més de 300 estudiants s’han format musicalment a l’OFUA en la primera dècada de vida d’aquesta i la qualitat formativa rebuda ha permès que, alguns d’aquests, avui formen part d’importants orquestres professionals europees i espanyoles com l’orquestra de l’Opera Nacional de Finlàndia, l’Acadèmia “Karajan” de la Filharmònica de Berlín, la BBC Filharmònica de Manchester, l’Orquestra Nacional d’Espanya o la Jove Orquestra Nacional d’Espanya entre d’altres. Els canvis generacionals s’han fet de forma natural i gradual sense afectar el creixement i el desenvolupament de l’orquestra.

 

Alinur

Alinur és un Centre d’Educació Especial, de la ciutat d’Alacant per a persones amb discapacitat intel·lectual, que des del 1991 ofereix una alternativa a aquells xics i xiques que vulguen continuar la formació en un centre específic una vegada finalitzada l’etapa escolar en els centres ordinaris, i els dispensa un ensenyament individualitzat atenent al seu ritme d’aprenentatge. Alinur treballa amb un projecte de formació integral basat en la intel·ligència emocional. Aquesta metodologia ofereix noves alternatives per a l’educació i la formació de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit psicològic, intel·lectual, social, físic i emocional, i cobreix totes les etapes de desenvolupament.

 

Darling Dyle

Albanès establit a Múrcia des del 1994. Primer violinista de l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia i professor del Conservatori Superior de Música de Múrcia. És un dels membres fundadors que encara formen part de l’orquestra dues dècades després del naixement d’aquesta. Inicia els estudis de violí a l’Escola de Música de Tirana (Albània). Finalitza amb les més altes qualificacions a l’Acadèmia de joves talents del Liceu Artístic (Tirana). És guardonat amb el segon premi i menció d’honor en dues edicions del Concurs Nacional de Violí d’Albània. Finalitza els estudis al Conservatori Superior de Múrcia (Espanya) amb el catedràtic D. Joaquín Palomares, on obté el Premi Final de Carrera en violí i música de cambra. En el curs acadèmic 2001/02 i 2015 va ocupar la plaça de Catedràtic de Violí en el Conservatori Superior de Música de Múrcia.

Així mateix, ha sigut membre del jurat en el Concurs Internacional del Festival d’Orquestres Joves de Múrcia i en el Concurs d’Interpretació Musical Vila de Coix en les últimes tres edicions. Imparteix classes magistrals de violí a Sent-Me (Simposium-Trobada de Noves Tendències en Música i Educació), Cocentaina (Alacant). Ha treballat amb directors de gran prestigi com Tamás Vásáry, Alexander Vedernikov, Cristian Badea, entre d’altres, i amb solistes de renom internacional com Mischa Maisky, Pierre Amoyal, Lluís Claret, Sol Gabetta i Asier Polo. Ha actuat en diverses ocasions com a solista amb l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Filharmònica de Czestochowa (Polònia), Orquestra Simfònica d’Alacant i Orquestra de cambra “Amicitia”. És concertino de Solistes Mediterranis i fundador de “Sine Tempore Ensemble”. Des de l’any 2004 és concertino de l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia. Toca amb un violí d’Eugenio Praga (Gènova) de l’any 1892.