El MUA inaugura l'exposició "Poema envasat al buit" de Rafael Maestro

La mostra reflexiona amb ironia sobre la cultura en la societat

 

Alacant. Dimecres, 18 de gener de 2017

L’artista madrileny establit a Alacant Rafael Maestro arriba al MUA amb l’exposició “Poema envasat al buit”, una mostra que ofereix a l’espectador l’oportunitat de reflexionar, des de la ironia, sobre la cultura i l’impacte que aquesta genera en la societat.

L’exposició s’inaugurarà demà dijous 19 de gener a les 19 hores a la Sala Sempere del MUA i romandrà oberta al públic fins al 26 de febrer.

En paraules de l’autor “l’art, la cultura en general, pot ser considerada tan perillosa que, en moments determinats, aïllar-la, envasar-la al buit perquè no ens influïsca, és perfecte”.

El recorregut expositiu presenta una trentena d’obres de Maestro, amb pintures, obra gràfica en impressió digital, escultures i el que l’artista ha denominat “objectes trobats”. Les pintures exposades (collage i tècnica mixta) inclouen quatre obres de gran format i unes altres de format menut perquè, com comenta Rafael Maestro, “sempre em decante pel format molt gran o molt menut, és el que anomene macroscopi o microscopi, perquè m’agrada la visió àmplia o de detall que ofereixen aquests dos formats”.

L’apartat escultòric presenta obres com a “Alas de gigantes”, basades en obres de Baudelaire, “Embalaje”, la “Bombilla”, obra que Maestro defineix com el director d’orquestra de la mostra, i “Poema envasado”, creació que dóna nom a l’exposició.

La proposta es completa amb els “objectes trobats”, entre els quals es troben un casc protector de lectures o un curiós fonògraf dotesi de finals del 1800. Aquests objectes no són creacions pròpies de Maestro ni han sigut manipulades, com detalla l’artista, però són objectes que encaixen i completen el tema central de l’exposició.

 

Rafael Maestro (Madrid 1963)

Es va traslladar amb la seua família a la província d’Alacant l’any 1965. En la dècada dels 80 va establir el seu estudi en San Lorenzo del Escorial (Madrid) durant sis anys, en plena expansió del que es va anomenar “Movida Madrileña”, on va mantenir contacte amb molts artistes de l’època com Carmelo Juanis, Patricia Gadea, Paco Igeño i uns altres molt distants generacionalment com Palacios Tardez, Luis García Ochoa, Manolo Calvo, Manuel Viola o l’escriptor Manuel Andújar Els anys 90 va establir el seu estudi a Torrevella, i va fundar el Grup Dos juntament amb el pintor Anselmo Mateo, que ja és mort.

Va fer de docent en el programa europeu Horizon a Espanya i el Regne Unit durant dos anys. Des dels anys 80 inicia la seua activitat expositiva tant a Espanya com a França, Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit i els Països Baixos, i és a aquest últim país on, els últims anys, ha fet la major part de les exposicions de la mà de la galeria holandesa Alicia Winters. A Alacant va mantenir una activitat important amb la desapareguda Galeria Casar. L’any 2012 el Centre Municipal d’Exposicions d’Elx li va dedicar una retrospectiva en la qual es va incloure un dels últims projectes, dut a terme juntament amb el poeta i arquitecte basc Luis Felipe Estrada Muniozguren, titulat Hàbitat Nu, on s’entrellaçaven text i imatge.

La seua obra ha sigut exposada per diverses galeries nacionals i internacionals, i també per diversos museus, entre aquests el Museo Español de Arte Contemporáneo o el Antropológico Nacional, com també a diverses fires internacionals com la Berliner Liste, a Berlín.