El MUA inaugura "L'Infinit Borges" en el 30 aniversari de la seua mort

La mostra recull més de 300 peces originals que pertanyen als fons del Museu de l’Museo del Escritor, gràcies al Centro de Arte Moderno de Madrid, en col·laboració amb el CeMaB i el MUA

Borges_1 Borges_2

 

Alacant. Dimarts, 22 de novembre de 2016

El MUA, el Museo del Escritor i el Centro de Arte Moderno de Madrid, i el Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB), amb l’aval de la Fundació Internacional Jorge Luis Borges, reten homenatge a l’escriptor argentí Jorge Luis Borges en complir-se el trentè aniversari de la seua mort, amb l’exposició “L’Infinit Borges” que s’inaugurarà demà dimecres 23 de novembre a les 13 hores al Museu de la UA (MUA). Comissariada per Raúl Manrique Girón i Claudio Pérez Míguez, directors del Centro de Arte Moderno de Madrid, “L’Infinit Borges” reuneix més de 300 peces originals que pertanyen als fons del Museo del Escritor de Madrid.

La mostra, que estarà oberta al públic fins al pròxim 10 de gener del 2017, és un homenatge a Jorge Luis Borges, un dels més grans escriptors de la llengua castellana del segle XX. L’exposició, amb material seleccionat dins de la col·lecció del Museo del Escritor de Madrid, recorre tota la vida de Jorge Luis Borges i la producció literària d’aquest. L’obra literària de Borges no és tan extensa si se la compara amb altres escriptors, però és tan diversa i original que sembla que no acabe mai quan es desenvolupen les diferents senderes que ofereix. Borges és infinit, i hi ha un infinit particular que porta el seu nom.

L’exposició abraça més de vint apartats temàtics que desenvolupen facetes diferents de l’escriptor: família, obra literària, conferències, antologies literàries, projectes editorials, la relació que tenia amb la música, Borges i Espanya, etc. Cadascun d’aquests eixos es forma de diferents tipus de peces exhibides. A més, l’exposició té també fotografies i objectes personals de l’escriptor, a més d’enregistraments amb poemes musicats per músics diferents i interpretats per cantants diferents, i també uns altres de tangos i milongues dels quals va ser lletrista. El contingut de l’exposició està format a més per totes les primeres edicions dels seus llibres, i inclou els escrits en col·laboració, filmacions, conferències, cartells de cinema, dibuixos i pintures originals que van il·lustrar els seus treballs.

 

El Centro de Arte Moderno

Es va crear a Buenos Aires, Argentina, l’any 1995. Des de l’any 2003 desenvolupa el seu treball a Madrid. Té una galeria d’art, una llibreria especialitzada, el Museo del Escritor, un segell editorial i un espai multifunció on es desenvolupa una polifacètica activitat cultural. En el seu treball dóna un impuls especial a la interrelació entre la literatura i les arts plàstiques, i ha donat cabuda a totes les formes d’expressió, i la difusió de la cultura llatinoamericana.

 

El Museo del Escritor

Té la seu a Madrid i és una col·lecció privada destinada a mantenir la memòria personal dels autors. Està formada per, aproximadament, cinc mil objectes personals, llibres i documents que es consideren importants en el desenvolupament de les vides dels diferents autors en llengua espanyola. S’exhibeix una part en forma permanent, i amb el fons es fan exposicions temporals en àmbits diferents.

 

Jorge Luis Borges

Va nàixer a Buenos Aires, el 24 d’agost del 1899 en el si d’una família tradicional argentina amb il·lustres militars, a la qual es va sumar la seua àvia anglesa, Frances Haslam. L’any 1914 va marxar amb la seua família a Europa i s’estableixen a Suïssa. El que anava a ser una estada d’un any, per la guerra, es va entendre fins al 1919. Entre aquest any i 1921 la família s’estableix en diferents ciutats d’Espanya, fet que possibilita a Borges entrar en contacte amb els escriptors espanyols i amb l’ultraisme que portarà al seu país quan hi torne. Poc després de l’arribada a la seua ciutat natal, es converteix en una figura destacada. Funda les revistes d’avantguarda principals i participa d’innombrables publicacions. L’any 1923 publica el primer llibre Fervor de Buenos Aires, en una edició molt curta –300 exemplars– pagada pel seu pare. A partir d’ací seguiran Luna de Enfrente, Cuaderno San Martín, Evaristo Carriego, Discusión, Historia universal de la infamia, Historia de la eternidad, Ficciones, El Aleph, El informe de Brodie, El libro de arena i molts altres. El Premi Formentor, rebut l’any 1961, i un exemplar monogràfic que li dedica la revista francesa L’Herne, del 1964, constitueixen la consolidació del seu èxit.