El MUA inaugura una original exposició d'obres d'art contemporani unides a records generats per l'olfacte

“Hipocamps” exposa obres procedents de les col·leccions olorVISUAL, propietat del col·leccionista i perfumista Ernesto Ventós, i Ars Citerior del col·leccionista Javier Martín

Alacant, dimarts 25 d'octubre de 2016

Obres d'art contemporani unides a records generats pel sentit de l'olfacte configuren la nova exposició del Museu de la Universitat d'Alacant “Hipocamps”.

Aquesta original exposició s'inaugura dijous pròxim, 27 d'octubre, a les 19 hores, en la Sala Sempere del MUA, fruit de la col·laboració amb els col·leccionistes Ernesto Ventós i Javier Martín, propietaris de les col·leccions Ars Citerior i col·lecció olorVISUAL, respectivament, les obres dels quals integren aquest projecte expositiu. La mostra, que estarà oberta al públic fins al 8 de gener de 2017, està integrada per obres procedents dels fons de les dues col·leccions després d'haver dut a terme un meticulós estudi de coincidències olfactòries en les obres pictòriques.

El col·leccionista i perfumista Ernesto Ventós assegura que les seues obres han sigut adquirides des d'un principi perquè li desperten la memòria olfactòria i perquè el fil conductor de col·lecció olorVISUAL és l'olor i la capacitat de les obres de desvetlar un record. En el cas de Javier Martín, d'Ars Citerior, el procés ha sigut a la inversa, és a dir, el col·leccionista ha fet un visionat molt ràpid, d'un segon per obra, per a seleccionar les que relaciona amb un record olfactori, cosa en la qual ja havia parat atenció, segons afirma, per haver perdut part de l'olfacte amb el pas dels anys. El nexe d'unió de les obres es planteja a través de les Notes Olfactòries, l'anomenat “alfabet” dels creadors d'essències, que alhora estan acompanyades del seu color representatiu dins del sistema d'identificació cromàtica Pantone. Cada nota olfactòria es descriu amb les matèries primeres que la formen, i la composició i equilibri d'aquestes són les que donen lloc a un acord. De la mateixa manera, la unió equilibrada de les obres de les dues col·leccions donen com a resultat tots aquests acords.

Les persones distingim més de deu mil olors i recordem el 35 % del que podem olorar. Parlem, doncs, d'un camp molt ampli d'objectes i situacions que ens poden portar a un record olfactori, sovint lligat a la nostra infància i que a voltes teníem pràcticament oblidat.

Teun_Hocks