El MUA s'uneix per quart any consecutiu a la celebració del Dia Internacional dels Museus

El MUA proposa tallers interessants i visites guiades, a més del projecte “Arquitectures efímeres en paisatges culturals”, desenvolupat per estudiants d’Arquitectura de la UA

 

DiaMuseos16Alacant. 17 de maig de 2016

Els Museus d’Alacant han presentat aquest matí en roda de premsa la programació conjunta que han dissenyat amb motiu del Dia Internacional dels Museus. Les activitats tindran lloc del 18 al 22 de maig, al Museu Nou Tabarca, e l’IAC Gil Albert i la Sala d’Exposicions de la Llotja, que s’uneixen per primera vegada a aquesta proposta, en la qual repeteixen el MUA, el MACA, el MARQ, Las Cigarreras, el Museu de la Volvo, el Mubag, i el Museu d’Aigües d’Alacant.

El Dia Internacional dels Museus (DIM) té lloc a tot el món des del 1977. L’ICOM (Consell Internacional de Museus) és l’encarregat de determinar-hi cada any un lema. L’esdeveniment ofereix als museus i als seus professionals la possibilitat d’acostar-se al públic i a la societat i donar-los a conèixer els canvis que els museus desenvolupen, ja que com el mateix ICOM diu, són “una institució al servei de la societat i el desenvolupament d’aquesta”. Una mostra de l’èxit d’aquesta celebració són les dades que l’ICOM va oferir l’any passat, on el 90 % dels museus espanyols van participar en el DIM 2015.

«Museus i Paisatges Culturals» ha sigut el tema triat enguany 2016 per l’ICOM, un lema que pressuposa una forma de responsabilitat dels museus pel que fa al paisatge de què formen part, al qual poden aportar la seua contribució de coneixements i competències pròpies, i són protagonistes actius de la seua gestió i bon manteniment. La missió principal dels museus és vetlar pel patrimoni, que es trobe dins o fora dels seus murs. La vocació natural que han de tenir és la d’ampliar la seua missió i desplegar les seues activitats pròpies en el camp obert del patrimoni cultural i del paisatge de l’entorn.

Els museus organitzadors han creat, com és habitual, un passaport que podrà arreplegar-se en els mateixos centres i dependències municipals, que haurà de segellar-se en finalitzar la visita a cada museu i amb el qual, una vegada obtingut el 5é segell, s’obsequiarà al visitant amb un regal dissenyat per a l’ocasió.

 

EL DIM EN EL MUA

Enguany el MUA fa propi el lema del DIM amb el disseny d’una sèrie de propostes que tenen com a fil conductor la sensibilització sobre els nostres paisatges culturals i naturals.

PROGRAMA

 

Divendres 20 maig

L’activitat de MUA-DIM començarà el divendres 20 de maig amb Tallers per a tota la família (de 17 a 20 h), amb cinc propostes: Puzle-mural praderia de posidònia (proposta cooperativa per a l’elaboració d’un gran puzle-mural utilitzant restes de posidònia en diferents estats.); Taller Recicla2 marins (per a habitar la nostra praderia de posidònia, crearem animals marins a partir de materials de reciclatge); Taller paisatges sensorials, entre la riba i els cims (Els paisatges arriben a tots els nostres sentits, no solament a la vista. El taller proposa viure les nostres platges i muntanyes a través de l’oïda, el tacte, l’olfacte i el gust); Taller un riu (rau) de taulells (Els dissenys de taulells serviran com a inspiració per a pavimentar el pati del MUA amb les nostres tradicionals rajoles. Com a fons, tindrem una de les construccions més característiques de l’arquitectura rural alacantina, el riurau); i la mostra Què podem fer amb els envasos que tirem al contenidor groc? (Demostració amb els objectes fabricats en el taller de reutilització d’envasos realitzat per alumnat de la Facultat d’Educació)

Els tallers han sigut dissenyats en col·laboració amb professorat i alumnat de la Facultat d’Educació i de l’Escola Politècnica Superior de la UA.

 

Dissabte 21 maig

A les 10 h i a les 18 h. Visita guiada a les exposicions del MUA: Arqueologia, cinema i Art Contemporani

19 h. Tallers Un riu (rau) de taulells i Recicla2 marins

Elaboració de taulells i animals marins amb materials de reciclatge.

 

Domingo 22 maig

11 h. Visita guiada a les exposicions del MUA: Arqueologia, Cinema i Art Contemporani

12 h. Tallers Un riu (rau) de taulells i Recicla2 marins. Elaboració de taulells i animals marins amb materials de reciclatge.

Les activitats de dissabte i diumenge requereixen d’inscripció prèvia a través del correu electrònic didactica.mua@ua.es o el telèfon 965 90 95 17.

 

Projecte Arquitectures efímeres en paisatges culturals

Del 20 de maig al 10 de juny de 2016

El projecte nova arquitectura efímera s’instal·larà en espais culturals i urbans d’Alacant per a commemorar el Dia Internacional dels Museus.

Un conjunt de set instal·lacions fetes per estudiants de la Universitat d’Alacant (sota la direcció de l’arquitecta i professora Adriana Figueiras i amb la col·laboració dels arquitectes Alejandro Soriano i Salvador Serrano), proposen reflexionar sobre la capacitat de l’arquitectura efímera per a produir nous paisatges culturals en l’espai urbà. L’acció es duu a terme al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) i al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) i el seu entorn.

 

Les Instal·lacions:

EXPOSICIÓ DE PROJECTES (MUA)

S’exposaran al públic els projectes que donen origen a les instal·lacions efímeres, amb els dibuixos i les maquetes d’aquests, amb la finalitat de mostrar el procés de reflexió i disseny seguit pels estudiants.

VALOR EN VENDA (MUA)

Aquesta instal·lació efímera sorgeix amb l’objectiu de valorar, a partir d’objectes particulars, les activitats culturals i comercials d’intercanvi en la ciutat.

UN NÚVOL EN EL CAMÍ (carrer Institut)

Una malla que creua de balconada a balconada representa la connexió que té el MACA amb el Museu de l’Aigua i el parc de l’Ereta. Sobre la malla vola un núvol de papallones que sembla provenir del parc i que, a poc a poc, irromp en la ciutat, simbolitzant l’entrada de la primavera a Alacant.

ONDA GEOMETRIZADA (carrer Jorge Juan)

Una malla filada, creació geomètrica representativa del passeig de l’Esplanada, s’utilitza per a generar una nova visió de les ones característiques d’aquesta. La proposta intenta introduir un element emblemàtic de la ciutat en el centre històric d’Alacant i col·locar-lo en el context cultural de les instal·lacions.

CULTURA PER LES BRANQUES (façana MACA)

Un arbre fet amb cordes navals reciclades es desplega en quatre branques i forma una cascada de 365 línies que s’apropia de la façana antiga del MACA. Una al·lusió a la naturalesa a través de la vegetació i les estacions de l’any, passa a presidir l’accés al Museu. La composició de línies i els seus colors fa al·lusió a la sèrie de Las Cuatro Estaciones” de Sempere.

MEMBRANA ORGÀNICA (vestíbul MACA)

Una interpretació del paisatge urbà alacantí a partir de l’anàlisi i la crítica als comportaments que degraden la neteja de la ciutat. L’observador queda embolicat per una atmosfera dinàmica que, a través de les referències als elements contaminants, intenta despertar la inquietud.

LÍNIES VIVES (plaça de la Santa Faç, carrer Villavieja, plaça Verge del Remei, plaça del Pont i plaça Santa María)

Un entramat de cintes i textos que adopten els colors de les quatre estacions de Sempere, recorren voreres, places i façanes de les zones adjacents al Museu d’Art Contemporani, Museu de l’Aigua i Consell Regulador de la Denominació d’Origen Vinos de Alicante. Són manolls de línies i paraules que simbolitzen les arrels de l’art i la cultura i s’expandeixen per l’entorn.

 

Els textos de la Instal·lació Efímera Línies Vives, escrits per Teresa de Vincenzo, proposen vestir amb paraules els racons seleccionats, atrapar l’atenció del vianant i convidar-lo a reflexionar sobre la cultura i el vincle que té amb el paisatge urbà.