L'Orquestra Filharmònica de la UA celebra el X Aniversari amb un concert extraordinari al Teatre Principal

El concert tindrà lloc el pròxim 5 de maig a benefici d’APSA i té la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant i la Fundació Banc Sabadell, a més del patrocini específic de la Fundació Marjal

 

OFUA_XAniversario1 OFUA_XAniversario2

 

Alacant. 26 d'abril de 2016

Amb motiu de la celebració del X Aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant, l’OFUA oferirà un concert extraordinari al Teatre Principal el pròxim 5 de maig a les 20 hores. El concert tindrà un caràcter solidari a benefici d’APSA i tindrà la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant, la Fundació Banc Sabadell i el patrocini específic de la Fundació Marjal. La recaptació es destinarà a benefici d’APSA i les entrades ja es troben a la venda per un preu/donatiu de 15 euros. A més, aquelles persones que no puguen assistir-hi, però vulguen col·laborar, podran fer-ho a través de la Fila Zero.

L’OFUA ha actuat al Teatre Principal en 6 ocasions (des de la primera actuació l’any 2006), encara que l’últim concert en aquest escenari va tenir lloc el 2011, per la qual cosa l’OFUA torna al Teatre Principal després de cinc anys.

Així ho han comunicat avui en Roda de Premsa Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, Julia Angulo, regidora d’Acció Social de l’Ajuntament d’Alacant, Carlos Vílchez, director de zona d’Alacant del Banc Sabadell, en representació de la Fundació Banc Sabadell i Mónica Martí, vicepresidenta de la Fundació General de la UA i vicerectora de Planificació Econòmica, acompanyats per Mihnea Ignat, director titular i artístic de l’OFUA, Nito Manero, presidenta APSA, i Sofia Blasco, directora de la Fundació Marjal. L’acte ha tingut també l’assistència de Concha Aldave, directora de la Fundació Manuel Peláez, Miguel Ángel Benito, director Territorial d’Alacant d’Hidraqua, entitats patrocinadores anuals de l’orquestra juntament amb Vectalia.

L’OFUA fa els seus primers deu anys d’existència carregada d’èxits i convertida en referent musical d’Alacant. Mihnea Ignat, director titular i artístic de l’OFUA, assegura que “ha sigut una aventura molt feliç que continua. El balanç és extraordinàriament positiu, brillant per a l’Orquestra, la Universitat i la vida musical a Alacant". No obstant això, afirma, "la major satisfacció que tenim és la trajectòria professional que molts alumnes de la nostra orquestra estan tenint ara mateix en orquestres professionals de primer nivell, espanyoles i europees, fet que demostra l’alta qualitat de la formació musical que hem oferit al llarg d’aquests anys"

Per a aquesta ocasió especial Mihnea Ignat ha dissenyat un programa musical amb peces musicals de Mozart, Elgar (Serenata per a orquestra de cordes Op. 20) i Grieg (Suite "Holberg" Op.40 i Ültima Primavera Op.35), pertanyents al repertori classicoromàntic per a orquestra de cordes. D’igual manera, els assistents podran gaudir de l’art de la interpretació al piano de Sylvia Torán que en aquesta ocasió interpretarà, acompanyada per l’OFUA, un dels concerts més bells per a piano i orquestra de W.A. Mozart. Aquest programa representa una aposta que vol posar de manifest, al mateix temps, el treball de formació específica de corda i l’excel·lència artística que l’OFUA ofereix als seus alumnes des dels inicis.

Segons Mihnea Ignat, "es tracta d’un nínxol dins de l’oferta de formació musical que, per desgràcia, té una escassa tradició i suport a la província d’Alacant, però que resulta fonamental per a la configuració de qualsevol agrupació orquestral"

 

Antecedents

La Universitat d’Alacant, a través del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística, aposta per la cultura com una part de la formació integral dels estudiants. Amb aquest objectiu va decidir l’any 2005 posar en marxa un projecte pioner i innovador en l’àmbit universitari: la creació de la seua Orquestra Filharmònica pròpia amb un enfocament formatiu. Aquell projecte, que l’any 2005 era una mera idea a la qual donar forma, fa ara el seu X Aniversari, amb una OFUA convertida avui en referència musical d’Alacant i carregada d’èxits.

Més de 300 estudiants s’han format musicalment en l’OFUA en aquesta primera dècada de vida i la qualitat formativa rebuda ha permès que, alguns d’aquests, avui formen part d’importants orquestres professionals europees i espanyoles com l’orquestra de l’Opera Nacional de Finlàndia, l’Acadèmia “Karajan” de la Filharmònica de Berlín, la BBC Filharmònica de Manchester, l’Orquestra Nacional d’Espanya o la Jove Orquestra Nacional d’Espanya entre d’altres. Els canvis generacionals s’han fet de forma natural i gradual sense afectar el creixement i el desenvolupament de l’orquestra.

Preguntat pel secret de l’OFUA, Mihnea Ignat, comenta que l’èxit d’aquesta radica en l’estratègia, en la versatilitat, l’adaptabilitat contínua i el compromís ferm d’oferir una formació musical de la més alta qualitat. Però, sobretot, la vertadera innovació d’aquesta Orquestra Filharmònica Universitària, segons assegura el director, és deguda al fet que “hem aplicat un model de gestió professional, molt semblant al que funciona en una orquestra professional.” Des del principi, afig Ignat, “vam identificar la necessitat d’oferir formació musical d’alt nivell molt específica, tant en cordes com en vent d’acord a les necessitats de cada músic i de forma molt personalitzada, a través dels assajos per seccions i del Taller d’Elements Específics de Corda, una cosa que no s’estava oferint a Alacant”. “És aquesta personalització aplicada al repertori el que permet a cada músic una superació constant de les seues possibilitats i per tant els resultats espectaculars del conjunt”, assegura Ignat, que apunta a continuació que “cerquem constantment formes d’optimitzar al màxim els recursos i el talent de les persones”.

Mihnea Ignat fa balanç d’aquests anys i reflexiona sobre els reptes futurs de l’Orquestra. “Podem dir no solament que hem aconseguit mantenir l’OFUA durant el dur període de crisi, si no que hem aconseguit créixer gràcies a una estratègia intel·ligent i als nous patrocinis que ens permeten sufragar les ajudes a la formació musical per als nostres alumnes. D’altra banda, ens omple de satisfacció que a través dels nostres concerts benèfics les persones desfavorides puguen rebre una mica d’ajuda. És la nostra manera de retornar a la societat part del que rebem”. Aconseguits aquests objectius, Ignat cita que, entre els reptes de l’OFUA de cara als pròxims anys, es troba adquirir un major protagonisme en la vida musical d’Alacant, aconseguir una major internacionalització, i diversificar i ampliar les opcions de formació que oferim als nostres alumnes (amb més cursos específics, cursos d’estiu (ja en marxa), major promoció d’agrupacions de música de cambra i incrementar els intercanvis amb orquestres d’altres universitats).