El cinema rodat a Alacant protagonitza la nova exposició del MUA

“Alacant, rodem” s'inaugura demà per a fer conèixer, a través de documents, imatges i objectes, la múltiple presència que el cinema ha tingut a la ciutat d'Alacant i la seua província des del 1902 fins als nostres dies

L'acte inaugural inclou la conferència “Florián Rey: desde La Almunia a Alicante”, a càrrec de José María Pemán, en homenatge al director de cinema

Alacant_SeRueda

Alacant. 20 d'abril de 2016

Integrada en les II Jornades Alimenta't de la Cultura, que tindran lloc dijous pròxim, 28 d'abril, demà dijous 21 d'abril a les 19 hores s'inaugura l'exposició «Alacant, rodem» a la sala El Cub del MUA, una mostra que estarà oberta al públic fins al 31 de maig. L'acte inaugural consta també de la conferència «Florián Rey: desde La Almunia a Alicante», que serà impartida per José María Pemán, en homenatge al director de cinema a les 20 hores.

Comissariada pels professors de la UA Kiko Mora, Enric Mira i Vicente García Escrivá, té com a protagonistes les pel·lícules rodades a Alacant i les seues comarques des del 1902 fins al passat any 2015 i està coorganitzada pel MUA, el màster Comincrea i l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil- Albert. A més, hi col·laboren el Centre Cultural Les Cigarreres, l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi i l'Arxiu Municipal d'Alacant.

Segons afirmen els organitzadors «”Alacant, rodem” s'ha concebut com una exposició que vol fer conèixer, a través d'una gran varietat de documents, imatges i objectes, la múltiple presència que el cinema ha tingut a la ciutat d'Alacant i la seua província al llarg dels anys». Des que el 1902 l'aficionat al cinema Luis Rodes Lamaignère va presentar als espectadors del saló Novedades, en la rambla de Méndez Núñez d'Alacant, diverses preses cinematogràfiques rodades a la franja litoral de les comarques del Baix Vinalopó i del Baix Segura, fins a la Ciutat de la Llum com a símbol i realitat de la presència de la indústria cinematogràfica a Alacant, la ciutat i la seua província han servit de localització per a un ingent nombre de produccions nacionals i internacionals. En la majoria dels llargmetratges, aquests escenaris servien com a llocs suplantats que simulaven els carrers de Buenos Aires, els deserts de Nou Mèxic, la selva de Sudan o els tuguris de Casablanca. Altres vegades, prou menys freqüents, aquells escenaris oferien un cert paisatge de mediterraneïtat local.

L'exposició està estructurada en diferents apartats. El primer està dedicat als rodatges de pel·lícules a Alacant, amb fotografies que van des d’El héroe de Cascorro (1929) amb escenes filmades al Palmerar d'Elx, fins a imatges més recents com la de Fernando Trueba dirigint el rodatge d'escenes de Two much (1995) a la platja del Campello. Juntament amb la mostra de fotografies s'ha reunit una interessant selecció de cartells i programes de mà que permet a l'espectador fer un recorregut a través d'aquest gran nombre de pel·lícules que han tingut Alacant i les seues comarques com a escenari de rodatge.

L’apartat següent ofereix una visió històrica de l'exhibició cinematogràfica en la ciutat d'Alacant a través de plànols arquitectònics històrics d'algunes de les que han sigut les seues sales de cinema més importants. Per a completar aquesta visió es mostra una sèrie de fotografies de façanes i interiors d'aquests cinemes, a més d'unes marquesines que, a manera d'immensos cartells, es col·locaven a l'entrada dels cinemes com a cridaners reclams visuals de les estrenes cinematogràfiques.

El Festival de l'Alfàs del Pi disposa d’un espai propi, un referent fonamental de la cultura cinematogràfica de les nostres comarques des de fa més de vint-i-cinc anys. Cartells, fotografies i altres materials componen la variada documentació que ocupa aquest apartat de l'exposició. També s'han disposat unes vitrines que recullen documents inèdits sobre el director de cinema aragonès Florián Rey, que va passar els últims anys de la seua vida a Alacant (fins a la seua mort el 1962), i les despulles del qual descansen en una fossa comuna del cementeri municipal.

Finalment, l'exposició es completa amb una selecta mostra de vinils de bandes sonores cinematogràfiques, moltes de llargmetratges rodats a Alacant, i amb les quals s'ha confeccionat el fil musical que ambienta la sala El Cub.

La majoria dels objectes de l'exposició provenen dels fons de la col·lecció privada de l'empresari de cinema Paco Huesca donats al Centre Cultural Les Cigarreres i a l'Arxiu Municipal d'Alacant. Els materials relacionats amb el Festival de Cinema de l'Alfàs del Pi han sigut cedits per l'ajuntament d'aquesta localitat de la Marina Baixa, mentre que els documents de l'homenatge a Florián Rey han sigut aportats per José María Pemán, estudiós del cineasta aragonès i director del Festival de Cinema de La Almunia. El gruix dels vinils de bandes sonores pertanyen a la Fonoteca Virtual de la Universitat d'Alacant.

Els comissaris afirmen que Alacant és una de les províncies d'Espanya on tradicionalment s'han rodat més pel·lícules, tant espanyoles com estrangeres. Per aquest motiu, s'ha fet un estudi preliminar sobre el qual s’ha desenvolupat el projecte expositiu i «hem inventariat més de tres-centes pel·lícules», asseguren, «abordem la temàtica cinematogràfica des d'un punt de vista diferent, atractiu i que mai abans s'ha realitzat».

L'exposició oferirà també un programa d'activitats entre les quals hi ha la projecció de pel·lícules relacionades amb l'exposició, un cicle de conferències d'especialistes entorn de la temàtica de la mostra i l'Homenatge a Florián Rey, que inclou la conferència «Florián Rey: desde La Almunia a Alicante», impartida per José María Pemán, en homenatge al director de cinema (demà dijous 21 d'abril a les 20 hores a la sala polivalent del MUA) i un cicle de projecció de pel·lícules relacionades amb ell.

Florian_Rei