El MUA acull les II Jornades d'Indústries Culturals i Creatives "Alimenta't de la Cultura"

El raper alacantí Arkano, el director de la pel·lícula Operasiones Espesiales, Miguel Herrero, el membre de l’equip de maquillatge de Gravity i Terminator III, Raúl Rodríguez, o la vídeo blogger Carolina Sellés, entre els participants destacats.

La Jornada inclou xarrades, tallers, concerts en directe, actuacions de DJ, una exposició de cinema rodat a Alacant, una altra de Talents UA, la realització en viu de grafits i una zona d’estands.

 
 

Alacant, 14 d’abril de 2016

El pròxim dijous 28 d’abril, el Museu de la Universitat d’Alacant acollirà les II Jornada d’Indústries culturals i creatives “Alimenta’t de la Cultura”, des de les 10 h fins a les 24 h, una jornada que reunirà indústries culturals de les comarques d’Alacant de diversos àmbits com la moda, la música, l’art, la gastronomia, l’audiovisual i el món editorial, amb l’objectiu de fer-les conèixer, i també nous talents UA.

L’esdeveniment s’ha presentat aquest matí en roda de premsa amb les intervencions de Faust Ripoll, director del Servei de Llengües i Cultura de la UA, Kiko Mora, professor del màster de Comunicació en Indústries Creatives de la UA (COMINCREA), responsable del projecte, i els estudiants del màster Sebastián Chiriboga i Elena Gómez. Organitzat pels alumnes del màster de Comunicació en Indústries Creatives de la UA (COMINCREA) i el MUA, aquesta jornada, com han assegurat els organitzadors, “pretén ser un aparador per a les indústries culturals d’Alacant de moda, música, art, audiovisual i món editorial, i també fer conèixer nous talents de la UA”. Elena Danilova i a Isabel López, també alumnes del màster, completen l’equip organitzador d’aquesta edició.

El projecte va sorgir l’any passat com a iniciativa del professor de la UA Kiko Mora. En aquesta segona edició, l’esdeveniment constarà de diferents xarrades i tallers, el concert d’Arkano, dues actuacions de DJ, concerts en directe (Artesanos del Rap; Bous; i Fat Cat. Heart Attack), una exposició de cinema rodat a Alacant i una altra de Talent UA, a més de la realització de dos grafits en viu, a càrrec dels grafiters Jaume Alemañ i Sergio Gineres. A més de la destacada actuació d’Arkano, la jornada tindrà enguany altres participants destacats, entre els quals es troben Raúl Rodríguez, membre de l’equip de maquillatge de la pel·lícula Gravity i Terminator III; Miguel Herrero, director de la pel·lícula Operasiones Espesiales (2014) i del documental Projecte USA (2015); o la vídeo blogger Carolina Sellés.

L’oferta es completa amb una zona d’estands en l’exterior amb diferents propostes, entre les quals ja està confirmada la participació editorial de la llibreria Terrafema; l’oferta musical del Low Festival; gastronòmica amb “La guapa” (menjar artesanal i souvenirs), “Paladar la Casa Blanca” (menjar vegà) o “Permalicante” (agricultura ecològica); i de moda, amb “Guetto Gat” (moda vintage), “Dee Organic” (davantals) o “Meliorism”(roba que ajuda causes socials, animals i mediambientals)

Amb l’objectiu de promoure la trobada entre els professionals del sector cultural alacantí i el públic, i oferir una oportunitat de promoció a talents culturals de la comunitat universitària, els organitzadors han programat tres xarrades: “Emprenedoria en indústries culturals”, “Publica el teu llibre propi” i “Treballs artístics inusuals”. El programa inclou també 5 tallers sobre “Aquarel·la. Tallers i Textures”; “Factory Chic”; “Vídeo blogging”; “Figurisme Cinematogràfic” i “Photomobile lab”. Completa la programació les activitats en viu Photoshoot de moda “De la tenda a la revista”; i la xarra/activitat “Rèplica humana i maquillatge de terror”.

 

EXPOSICIONS:

CINE: "Alacant, rodem"

Les II Jornades Alimenta’t de la Cultura, inclouen com a activitat integrada en la jornada, l’exposició “Alacant, rodem”, que serà inaugurada el dijous 21 d’abril a les 19 hores a la sala el Cub del MUA i que estarà oberta al públic fins al 31 de maig.

La mostra, comissariada pels professors de la UA Kiko Mora, Enric Mira i Vicente García Escrivá, té com a protagonistes aquelles pel·lícules rodades a Alacant i les seues comarques des de l’any 1902 fins a l’any passat 2015 i està coorganitzada pel MUA, el Màster Comincrea i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil- Albert. A més, hi col·laboren el Centre Cultural Las Cigarreras, l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi i l’Arxiu Municipal d’Alacant.

Els comissaris afirmen que Alacant és un dels llocs d’Espanya on tradicionalment s’han rodat nombroses pel·lícules, tant espanyoles com estrangeres. Per aquest motiu, s’ha fet un estudi preliminar sobre el qual desenvolupar el projecte expositiu i “hem inventariat més de 300 pel·lícules”, asseguren, “tractem la temàtica cinematogràfica des d’un punt de vista diferent, atractiu i que mai abans s’ha fet”. A més, els organitzadors plantegen un homenatge al director de cinema Florián Rey, enterrat en una fossa comuna en el cementeri d’Alacant i que mai ha rebut l’atenció que mereix en les nostres comarques.

L’exposició està basada, fonamentalment, en els fons donats per l’empresari de cinema alacantí Paco Huesca i custodiats en la nau central del Centre de Cultura Las Cigarreras, com també material de l’Arxiu Municipal d’Alacant, la Diputació Provincial i l’Arxiu Provincial, i material de col·leccionistes privats.

“Alacant, rodem”, exposarà aquest material en sis seccions: Cinema rodat a Alacant i les seues comarques; Homenatge al director aragonès Florián Rey; Història de les sales cinematogràfiques d’Alacant; Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi; Reivindicació per a la recuperació del Cine Ideal com a edifici públic per a la creació d’un centre de documentació audiovisual; i Vinils de cinema. (miniexposició de vinils de bandes sonores custodiats en la Fonoteca de la Universitat d’Alacant).

L’exposició tindrà també un programa d’activitats entre les quals es troben la projecció de pel·lícules relacionades amb l’exposició, un cicle de conferències d’especialistes al voltant de la temàtica de l’exposició i l’Homenatge a Florián Rey, que inclourà una conferència dedicada al director i un cicle de projecció de pel·lícules relacionades amb el director.

 

Exposició d'Arts Visuals TALENTS UA

Del 28 d’abril fins a finals de maig a la sala Polivalent del MUA.

La mostra Talent UA, comissariada pel professor Enric Mira i amb la gestió de l’alumna Elena Gómez, naix de la inquietud de l’organització d’Alimenta’t de la Cultura per oferir una oportunitat a molts artistes emergents, membres de la comunitat universitària de la UA, que volen exposar les seues obres en un espai públic.

Aquesta exposició d’arts visuals inclou obres de fotografia, pintura, dibuix i disseny gràfic, amb les creacions de vint autors seleccionats: Ana Boix; Antonio López; Antonio Ríos; Carlos González; Christopher Macquet; Fernando Bañuls; Javier Abellán; Jennifer Boente; Jorge Flores; José Miguel Asencio; José Miguel Blanco; Juan Más; Lucía Navarro; Macarena Rico; Marta Cayetano; Nerea García; Pablo González; Pablo López; Santiago Moya i Yago Quilez.

 

PROGRAMA COMPLET I HORARIS