L'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant oferirà tres concerts de primavera

L’OFUA, dirigida per Mihnea Ignat, actuarà a Alcoi, la Nucia i a Alacant, aquest últim concert amb caràcter solidari a benefici de Fundació Noray Proyecto Hombre Alacant

El violinista Miguel Borrego Martín actuarà com a solista juntament amb l’OFUA en aquest cicle de primavera

 

OFUA_ConciertosPrimavera1

OFUA_ConciertosPrimavera2

 

Alacant. 18 de febrer de 2016

La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa de concerts de primavera que oferirà l’Orquestra Filharmònica (OFUA), que enguany inclou tres concerts a Alcoi, la Nucia i Alacant. El vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, ha detallat el programa acompanyat per Mónica Martí, vicepresidenta de la Fundació General UA i vicerectora de Planificació Econòmica, Mihnea Ignat, director titular i artístic de l’OFUA, Javier Peláez, president de la Fundació Manuel Peláez, Amelia Navarro, en representació d’Hidraqua, i Ezequiel Moltó, director de comunicació i relacions institucionals de Vectalia, totes aquestes entitats patrocinadores de l’OFUA en aquest cicle de concerts, juntament amb la Fundació Marjal. En l’acte també ha estat present Consagración Jareño, directora de la Fundació Noray Proyecto Hombre, entitat a favor de la qual es farà un dels concerts.

El programa començarà el 10 de març a les 20 hores al Teatre Calderón d’Alcoi i, l’endemà, divendres 11 de març, l’OFUA actuarà a l’Auditori de la Mediterrània de la Nucia, també a les 20 hores. Els dos concerts tenen entrada lliure limitada a la cabuda de les sales. Com és habitual, part d’aquests concerts tenen caràcter solidari i s’inclouen en la marca “VEU Solidària” de la UA. Aquest és el cas del tercer concert de primavera de l’OFUA, que tindrà lloc el dissabte 12 de març a les 20 hores a l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA), a benefici de la Fundació Noray Proyecto Hombre d’Alacant, amb un preu donatiu de 15 euros.

El vicerector, Carles Cortés, ha volgut recordar també en la intervenció que ha fet que, a més del Cicle de Concerts de Primavera de l’OFUA, la Universitat ha programat un altre concert solidari, patrocinat per Vectalia, que tindrà lloc al Paranimf de la UA, el pròxim 24 de febrer a les 20 hores, a benefici d’APCA (Associació de Paralítics Cerebrals d’Alacant). Aquest concert tindrà la participació de l’Aula de Dansa Contemporània UA, la Coral de la UA i el Quartet de corda i percussió OFUA, sota la direcció d’Ángel Lluís Ferrando. L’entrada donatiu tindrà un preu de 10 euros.

El director titular i artístic de l’OFUA, Mihnea Ignat, ha triat per al Cicle de Concerts de Primavera un programa estructurat en dues parts, cadascuna d’aquestes dedicada a un compositor. La primera part ret homenatge al geni de Salzburg, W. A. Mozart i obrirà el teló amb l’obertura de l’òpera Don Giovanni. Una música plena d’alegria, però al mateix temps esguitada de picades d’ullet cap al costat més fosc de la naturalesa humana. A continuació, el públic podrà gaudir del virtuosisme i l’elegància d’un dels grans violinistes espanyols del moment, Miguel Borrego Martín, concertino de l’Orquestra Simfònica de RTVE de Madrid. Acompanyat per l’OFUA, interpretarà el Concert per a Violí i Orquestra No. 5 "El Turc" del ja esmentat compositor austríac. Una obra mestra, de referència dins el repertori violinístic i que serà motiu del gaudi del públic. En la segona part del concert l’OFUA, sota la direcció Mihnea Ignat, tancarà amb la sisena simfonia de P. I. Txaikovski una trilogia que va començar en la temporada 2013/14 amb la quarta simfonia del compositor rus i va continuar en la temporada 2014/15 amb la cinquena simfonia. Una tríada pròpia de les grans orquestres i que en aquests moments no està a l’abast de cap altra agrupació orquestral de la nostra província, segons afirma el director de l’OFUA. La sisena simfonia és l’última obra de Txaikovski i constitueix, d’una manera indubtable, el seu testament musical i vital, i el llegat profundament romanticohumanista. El comiat d’aquest món és més que manifest i resulta tan dramàtic en la música del quart moviment de la simfonia que un pot escoltar clarament, per mitjà dels sons, els últims batecs del cor d’aquest genial i únic músic. Nou dies després de dirigir l’estrena a Sant Petersburg la seua vida acabava d’una manera tràgica i sobtada.

 

Miguel Borrego Martín

Miguel Borrego és concertino de l’Orquestra de RTVE des del 1997 i va rebre el Premi Nacional de Música l’any 2013. Ha sigut membre del Trio Arbós des de la seua fundació fins a l’any 2011 i ha actuat en nombroses ciutats europees com Dublín, Manchester, Lisboa, Brussel·les, París, Munich, i als EUA, Japó, Canadà, Jordània, Cuba o Puerto Rico.

Ha compartit escenari amb directors de la talla de Pinchas Steinberg, Walter Weller, George Pelivanian, Jesús López Cobos, Sergiu Comissiona, Antoni Ros Marbá, Miguel Ángel Gómez Martínez i Enrique García Asensio entre d’altres. L’interès que té per la música actual l’ha portat a treballar i estrenar obres de compositors tan prestigiosos com Toshio Hosokawa, Cristóbal Halffter, Luis de Pablo, Beat Furrer, Iván Fedele, Georges Aperghis, Jesús Torres o César Camarero.

Borrego també fa classes magistrals en les Universitats de Toronto i de Cleveland, com també en el Conservatori Superior de Música de Lima.

 

II TROBADA OFUA PRIMAVERA 2016

Dijous, 10 de març 2016: Lloc: Teatre Calderón d’Alcoi. Hora: 20:00 hores. Entrada lliure limitada a la capacitat de la sala.

Divendres, 11 de març 2016: Lloc: Auditori de la Mediterrània, la Nucia. Hora: 20:00 hores. Entrada lliure limitada a la capacitat de la sala.

Dissabte, 12 de març. Veu Solidària a benefici de Fundació Noray Proyecto Hombre Alacant. Lloc: Auditori de la Diputació d’Alacant. Hora: 20:00 hores. Entrada 15 euros. Punts de venda: Llibreria Compas, InstantTicket (telèfon 902 444 300, instanticket.es) i una hora abans a les taquilles de l’Adda; Fundació Manuel Peláez Castillo (Av. de la Costa Blanca núm. 139, telèfon 965 14 38 35, fundacionmpc@ecisa.es); Fundació Noray Proyecto Hombre Alacant (Partida d’Aguamarga S/N, telèfon, 965112125, info@proyectohombrealicante.org).

 

OFUA_UA

PROGRAMA

W. A. Mozart - Obertura de l’òpera “Don Giovanni” (6`)

W. A. Mozart - Concert per a violí i orquestra No. 5, KV 219 en La Major (30`)

I. Allegro aperto - Adagio - Allegro Aperto

II. Adagio

III. Rondo - Tempo di Minuetto 

Solista: Miguel Borrego Martín 

INTERMEDI

P. I. Tchaikovsky - Simfonia No. 6 en si menor Op. 74 “Patètica” (50`)

I. Adagio - Allegro nos troppo

II. Allegro con grazia

III. Allegro molto vivace

IV. Adagio lamentoso - Andante