El MUA i la Fundació Bancaixa inauguren l'exposició Estudis d'Art

L’escriptor Martí Domínguez i el fotògraf Jesús Ciscar presenten els espais creatius de 44 artistes valencians, visitats durant cinc anys, amb els quals donen forma a aquesta exposició que estudia la relació de l’artista amb el seu entorn

La mostra exposa percepcions literàries i fotogràfiques, acompanyades d’un centenar de peces disposades en un recorregut per l’art contemporani valencià

 

 

Alacant. 11 de desembre de 2015

La Universitat d’Alacant i la Fundació Bancaixa han inaugurat aquest matí l’exposició “Estudis d’Art”, que estarà oberta al públic al MUA fins al 16 de gener del 2016. La mostra és fruit del treball conjunt del periodista i escriptor valencià Martí Domínguez i el fotògraf Jesús Ciscar els quals, durant cinc anys, han visitat els tallers de 44 artistes valencians i han fet una sèrie de reportatges que van ser publicats en les pàgines del diari El País.

Martí Domínguez, explica que “amb aquesta exposició ens interessava estudiar la relació de l’artista amb el seu entorn, la seua geografia i la seua realitat social”. Aquests reportatges, dels quals el visitant pot llegir un extracte en la sala d’exposicions, també han servit per a parlar d’art. Sobre les necessitats i les motivacions del creador, les inquietuds i els dubtes que els tenallen, les influències, les filies i les fòbies. Parafrasejant Michael Peppiatt, “per a l’artista el taller és quasi sempre el centre de l’univers”, i aquest és el fil argumental d’aquesta exposició que vol reflectir com l’estudi del creador és una projecció més de l’art i de la personalitat creativa d’aquest’’.

Jesús Císcar, amb les seues fotografies, ha sabut capturar l’ànima de l’artista i del seu taller. Així, la mostra conjumina les percepcions literàries i fotogràfiques, i les acompanya d’algunes obres representatives de l’artista visitat (la major part procedent de la col·lecció de la Fundació Bancaixa). L’exposició ofereix més d’un centenar de peces (pintura, escultura, collage...), un recorregut intens per l’art contemporani valencià.

En última instància, segons afirmen els creadors, “aquests estudis deixen constància d’un fet transcendental: el paper essencial que ha tingut l’art en el nostre llegat cultural. Amb aquesta exposició hem fixat uns anys fonamentals de l’art valencià, que molt difícilment es tornaran a produir amb tanta riquesa i qualitat. Per això, aquests Estudis d’Art són, almenys, el testimoniatge vívid d’un moment daurat de l’art valencià”.

La nòmina de creadors que protagonitzen aquest estudi de l’univers creatiu del taller està integrada per Uiso Alemany, Andreu Alfaro, Ximo Amigó, Rafael Armengol, Jorge Ballester, Nassio Bayarri, Manuel Boix, Miguel Calatayud, Carmen Calvo, Amparo Carbonell, Joan Cardells, Joan Castejón, Vicent Castellano, Vicente Colom, Javier Chapa, Josep Díaz Azorín, Josep Esteve Adam, Carolina Ferrer, Fuencisla Francés, Marcelo Fuentes, Juan Genovés, Marusela Granell, Artur Heras, Rafael Martí Quinto, Xisco Mensua, Joaquim Michavila, Antoni Miró, José María Molina Ciges, Francisca Mompó, Monjalés, Eva Mus, Miquel Navarro, Vicente Peris, Adrià Pina, Willy Ramos, Josep Sanleón, Sebastián Nicolau, Francisco Sebastián, Encarna Sepúlveda, Horacio Silva, Jordi Teixidor, Rosa Torres, Aurora Valero i José María Yturralde.