El MUA inaugura demà l'exposició "Retroconsoles Alacant 2015"

La mostra estarà oberta al públic fins al dissabte 31, dia de la jornada Retroconsoles, per a la qual s'ha dissenyat un ampli programa d'activitats

Zona de mercat ambulant amb estands i màquines recreatives reals restaurades, podcasts, tallers, Videojocs per Aliments, zona de reparacions i el lliurament de premis del Concurs de Programació de Videojocs, que enguany ha duplicat la participació amb trenta-cinc jocs presentats

 

 

Alacant, 28 d'octubre de 2015

El Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) inaugura demà dijous 29 d'octubre a les 10 hores l'exposició «Retroconsoles Alacant 2015» en la sala El Cub, com a part de l'esdeveniment del mateix nom que enguany arriba a la tercera edició, i que inclou un ampli programa d'activitats integrades entorn de l'exposició. La mostra estarà oberta al públic fins al dissabte 31, gràcies a la col·laboració entre el MUA, l'Escola Politècnica Superior de la UA, ASUPIVA (Associació sense Ànim de Lucre d'Usuaris de PC, Internet, Videojocs i Arcade) i la marca registrada de videojocs de la Universitat d'Alacant, ByteRealms.

L'ampli programa d'activitats integrades entorn de l'exposició tindrà lloc el dissabte 31 d'octubre des de les 10 a les 20 hores, amb zona de mercat ambulant, expositors, joc lliure, arcades, activitats i concursos. Deu hores consecutives de diversió amb una menció especial per a Videojocs per Aliments, que estarà durant tota la jornada oferint videojocs i consoles retro a canvi d'aliments, per a ajudar els qui més ho necessiten. La zona mercat ambulant comptarà, com a novetat en aquesta edició, amb màquines recreatives reals de grans dimensions en les quals el públic assistent podrà jugar, com es feia en els salons recreatius d’altres èpoques. Una ocasió única per a nostàlgics. Les màquines que formaran part d'aquesta zona són propietat d’Arcade Vintage de Petrer, que també oferiran la xarrada «Historia y evolución de las máquinas Arcade» (de 16.15 a 17.30 hores en la sala polivalent MUA). Els xics d'Arcade Vintage han dedicat anys de treball a restaurar i conservar màquines Arcade i han posat en marxa a la ciutat de Petrer un saló recreatiu, com els d’abans, amb màquines originals restaurades. Durant tota la jornada estarà disponible també en la sala El Cub l’estand VaDeRetro, en el qual Javu realitzarà tot tipus de reparacions i tasques de manteniment per als assistents que ho necessiten.

Diferents xarrades, tallers i podcasts completen el disseny del programa, amb interessants propostes, entre les quals destaquen la xarrada «Desarrolladores españoles y proyectos retro actuales», en la qual Augusto Ruiz presentarà els últims avanços del seu espectacular projecte Street Fighter 2 per a Amstrad CPC i Pocket_Lucho parlarà dels seus últims projectes en 1985 Alternativo, Tro-Now i Antarex per a Mega Drive (de 10.30 a 12.00 hores en la sala polivalent del MUA).

Els genials membres del Podcast Retro Entre Amics gravaran el seu episodi d'octubre com a especial de RetroConsoles Alacant en directe per a tots els assistents i el públic en línia (sala polivalent MUA de 12.15 a 14 hores), amb el seu convidat especial, Javier Ortiz d’El Mundo del Spectrum. Els organitzadors afirmen que aquests dos són dos dels podcasts més divertits sobre videojocs, tecnologia i actualitat retro d'aquest país, amb una consideració especial per a les màquines de vuit bits. El programa del dissabte inclou també els membres de VaDeRetro, que estrenaran el seu nou podcast i parlaran, des d'una perspectiva molt personal, d'un gran clàssic que compleix trenta anys: el Commodore Amiga (sala polivalent. 17.45 a 18.45 h).

A més dels podcasts, el programa inclou els tallers Introdució a Hama i Introducció al Muntatge de Reproduccions de Super Nintendo (SNES, nivell principiant).

La jornada del dissabte 31 conclourà amb el lliurament de premis del Concurs de Programació de Videojocs com a colofó final a l'esdeveniment i al concurs de creació de videojocs retro més important en l'actualitat, tal com afirma Francisco Gallego, professor de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial i coordinador de Retroconsoles 2015 juntament amb Miguel Ángel Lozano i Stefano Beltrán. Els coordinadors confirmen que s'han presentat un total de trenta-cinc jocs en aquesta edició, el major nombre de participants en un concurs de programació per a màquines de vuit bits registrat mai. Alumnes i professionals en actiu competeixen junts en aquest concurs, i amb els jocs seleccionats es realitzarà una producció física en casset que es posarà a la venda. En total es repartiran nou-cents euros en premis repartits entre els videojocs nominats prèviament: Millor videojoc, millor videojoc en BASIC, millor avanç tècnic i menció Devilish Games al videojoc més original. Els millors videojocs per a Amstrad CPC 464 d'aquests any seran presentats en directe i per streaming a tots els seguidors i públic del concurs. Al lliurament hi assistiran representants de l'organització i membres del jurat (ByteRealms, El Mundo del Spectrum, RetroManiac i Fase Bonus).

Exposició Retroconsolas 2015

L'exposició, que estarà oberta al públic des de demà dijous 29 d'octubre fins al dissabte 31, mostra vuit generacions de videoconsoles, des de les primeres de la dècada dels setanta fins a l'actualitat, amb quaranta-un anys de recorregut històric a través de tres-centes videoconsoles, plafons explicatius i accessoris de videojocs. Els assistents podran veure des de la primera videoconsola de la història, la Magnavox Odyssey del 1972, passant per les primeres consoles de marca mítiques com Nintendo, Sega o Atari, fins a les d'última generació.

A més de les consoles de sobretaula, s'exhibiran videoconsoles portàtils i tota mena d'accessoris per a les consoles, així com una petita mostra d'ordinadors domèstics com Spectrum, Amstrad, Commodore, etc., que durant el principi de la dècada dels vuitanta van ser molt populars a casa nostra.

La mostra es completa amb una zona de joc lliure en la qual els assistents podran provar videoconsoles de diverses èpoques, fins i tot algunes que ja estan en desús, i participar en un ampli programa d'activitats durant tota la setmana.

L'exposició mostra material l'associació ASUPIVA.