Comença la celebració de l'Any Sempere en el MUA amb la inauguració de dues de les tres exposicions que la UA ha preparat per a homenatjar l'artista

60 anys de Geometria” i “La llum del Mare Nostrum” s’obrin al públic amb peces de la Col·lecció Ars Citerior

Sempere1

 

Sempere2

 

Alacant, 27 de gener de 2015

El vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística ha desenvolupat un programa específic d’activitats culturals per a celebrar “L’Any Sempere”, artista fortament vinculat a la UA a través del Museu (MUA) que posseeix una important col·lecció de la seua obra. Concretament, s’han dissenyat tres exposicions i una taula redona sobre Sempere (el 12 de febrer) per a homenatjar l’artista en el 30 aniversari del seu traspàs, amb l’objectiu de donar difusió de la seua figura i la seua obra: “60 anys de Geometria”, “La llum del Mare Nostrum” i “Diàlegs” col·lecció del MUA.

Dijous que ve 29 de gener a les 19 hores, el rector de la UA, Manuel Palomar, inaugurarà les dues primeres exposicions en homenatge a Sempere: “60 anys de Geometria” i “La llum del Mare Nostrum”, acompanyat pel vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, i pel conservador de la col·lecció Ars Citerior, Javier Martín.

També han confirmat l’assistència a l’acte inaugural nombrosos artistes que exposen la seua obra en aquestes mostres com Juan Fuster, Albano Hernández, Antoni Miró, Pedro Muiño, M. Dolores Mulá, Pep Garro, Rafa Macarrón, Gerardo Gimona, Jaume Rocamora, Tomás García Asensio, Massimo Pisani o Ramón Urbán.

“60 anys de Geometria” romandrà oberta al públic fins a 28 de març en la sala El Cub del MUA. Aquesta mostra engloba un ampli panorama de pintors i obres amb un caràcter netament geomètric o constructiu, entre els quals es troba Sempere. L’exposició està integrada per 70 obres de 58 artistes de la col·lecció Ars Citerior i mostra un recorregut de sis dècades per la geometria en el nostre país en dos vessants: el primer inclou artistes que han treballat en la línia geomètrica durant tota la seua vida, com Jaume Rocamora, i un segon que presenta els treballs d’aquells autors que han utilitzat la geometria en alguna etapa de la seua trajectòria artística.

L’exposició presenta obres d’artistes com l’anteriorment esmentat Jaume Rocamora (representat amb dues obres de la seua primera etapa i una tercera dels últims anys) o Tomás García Asensio (pertany a un grup de pintors de finals del 69 que van treballar en el Centro de Cálculo de la Universitat Complutense de Madrid). L’obra més antiga inclosa en l’exposició data de 1957, realitzada per l’Equipo 57, amb la qual s’inicia un recorregut fins als anys més recents (2012/2013) dels treballs artístics de Robert Ferrer, Massimo Pisani, Ramón Urbán o Pedro Muiño, entre d’altres.

“La llum del Mare Nostrum” podrà visitar-se fins al 28 de març en la sala Arcadi Blasco del MUA. És una exposició col·lectiva d’artistes que reten homenatge a Sempere amb el tema central de la lluminositat de la terra del pintor, sempre present en l’obra d’aquest. Les obres exposades també formen part de la col·lecció Ars Citerior i presenten obres de 20 artistes que van treballar en algun període de la seua vida influïts per la mateixa llum mediterrània que tantes vegades va servir d’inspiració al pintor d’Onil. En la mostra “La llum del Mare Nostrum. Homenatge a Sempere” estaran representats diversos dels amics del pintor alacantí: Antoni Clavé, Josep Guinovart, Joan Hernández Pijuan, Joaquín Michavila, Manuel Mompó o Albert Ràfols Casamada. De la mateixa generació nascuda en la dècada dels anys vint, podran veure’s obres d’Antonio Lorenzo i Vicente Vela, i també estaran representats autors nascuts en els anys quaranta com José María Yturralde, Juan Manuel Fernández Pera i Antoni Miró, i també d’anys posteriors que pertanyen a la denominada nova figuració: Juan Cuellar, Dis Berlin, Pep Garro i José Luis Mazarío.

Una mostra de la pintura més jove l’aporta Nico Munuera, també Albano amb un llenç pintat després del seu viatge pel Nil, Robert Ferrer amb una de les seues caixes amb la qual ens mostra un univers sempre canviant i en expansió, Rafa Macarró, amb una de les seues obres basada en el nombre auri i Gerardo Gimona, un argentí de Buenos Aires establit en la comarca de l’Alcoià.

 

Col·lecció Ars Citerior de la Comunitat Valenciana

Ars Citerior és una col·lecció familiar que va començar a formar-se amb obra gràfica de pintors de la generació d’Eusebio Sempere, i va ser el seu serigrafista, Abel Martín, qui va començar a conservar per a si alguns dels exemplars que estampava per a autors com Chillida, Barjola, Rueda o Saura… Amb el pas dels anys va agrupar obra original única d’aquells pintors amics, a més d’obra de Sempere, també de Millares, Torner, Salvador Victoria o Zóbel. Quan va faltar el 1993, aquestes obres van passar als hereus, durant uns anys fins al 1999, aquest grup d’obres, en uns casos són transmeses o venudes a altres familiars de Martín. És a partir d’aquest any en què s’aconsegueix agrupar part d’aquestes i es planteja entre diversos membres de la família augmentar la col·lecció en la mesura del possible i formar un cos coherent en el qual a més d’intentar emplenar els buits amb obres d’altres èpoques anteriors, s’adquireixen obres actuals, de diversos artistes nascuts en els anys vint i trenta.

D’aquesta manera podem dir que les característiques d’aquesta col·lecció són:

· Estar composta pràcticament només de pintura.

· Obres d’artistes espanyols o que han desenvolupat la seua obra a Espanya.

· Pintura datada des de la segona meitat del segle XX fins als nostres dies.

· El cos inicial és d’abstracció geomètrica, constructivista o concreta.

· Els autors millor representats són a més dels geomètrics i els del grup de Conca: Albano Hernández, Dis Berlin, Francisco Farreras, Robert Ferrer i Martorell, Joan Hernández Pijuan, Rafa Macarrón o José María Yturralde entre d’altres.

· Les peces són de format xicotet i mitjà.