Comencen els Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la Universitat d'Alacant

Demà, dimarts 1 de juliol, comença una nova edició dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA, amb un acte inaugural que tindrà lloc al Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) a les 20.00 hores

La UA ha dissenyat un programa d'activitats culturals ben divers al voltant dels cursos d'estiu

 

Alacant, 30 de juny de 2014

Els Cursos d'Estiu Rafael Altamira comencen demà, dimarts 1 de juliol, amb un acte inaugural que tindrà lloc a l'esplanada del MUA a les 20.00 hores. Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, presidirà un acte que comptarà amb les intervencions de Catalina Iliescu, coordinadora dels Cursos d'Estiu; Joaquín de Juan, en representació del professorat; Carlos Ramón, que parlarà en nom de l'alumnat, i Eva Valero, directora del Secretariat de Seus Universitàries. Al final de la inauguració oficial està prevista una actuació musical de jazz, a càrrec d'Alsessando Cavaliere i Andrés Lizón.

A més de l'acte inaugural, el dimecres 2 de juliol, a les 20.00 h i a la Seu Universitària d'Alacant, Màrius Sala, lingüista i membre de l'Acadèmia de la Llengua Romanesa, farà la conferència inaugural dels cursos: "La llatinitat que ens uneix i la presència del català a Romania". Catalina Iliescu, coordinadora acadèmica dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira, presentarà el conferenciant. La proposta d'enguany inclou un total de 47 cursos de molt diverses disciplines; 22 s'impartiran al campus, 4 a la Seu Universitària d'Alacant i 21 a les seus d'Alcoi, Benissa, Cocentaina, l'Alcúdia, la Nucia, Oriola, Teulada, Villena i Xixona. De moment, i encara amb la matrícula oberta, els Cursos d'Estiu compten amb més d'un miler d'alumnes.

Aquesta primera setmana, de l'1 al 6 de juliol, es duran a terme 4 cursos: dos al campus (Literatura infantil y juvenil. Textos, ilustración i animación lectora en España i en América Latina i Problemática actual del derecho de familia valencino), un a la Seu d'Alacant (Política lingüística: dinàmica centre-perifèria) i un a Alcoi (III Jornada de innovación educativa: las inteligencias múltiples. De la teoria a la práctica).

 

CURSOS DE L'1 Al 6 DE JULIOL

 

Literatura infantil y juvenil. Textos, ilustración y animación lectora en España y en América Latina.

Del 2 al 4 de juliol. Lloc: campus de la Universitat d'Alacant. Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti. Facultat de Filosofia i Lletres III. Coordinació: Ramón F. Llorens, professor titular del Departament d'Innovació i Formació Didàctica de la UA, i Pedro Mendiola Oñate, professor associat del Departament d'Innovació i Formació Didàctica de la UA. Aquest curs oferirà una mirada a la literatura infantil i juvenil espanyola i hispanoamericana, des d'una perspectiva històrica i actual, a més de la projecció didàctica en els diversos nivells educatius. El programa inclou experiències d'animació lectora, anàlisi d'obres i autors i trobades amb autors i il·lustradors.

Programa complet

 

Problemática actual del derecho de família valenciano

Del 3 al 4 de juliol de 2014. Lloc: sala de graus Alfredo Orts, Facultat d'Òptica. Campus de la Universitat d'Alacant. Coordinació: Esther Algarra Prats, professora de Dret Civil de la Universitat d'Alacant, i Miguel Ángel Martínez, Il·lustre Col·legi Provincial d'Advocats d'Alacant. El curs comptarà amb acreditats especialistes i pràctics del dret, que analitzaran les principals qüestions que planteja la interpretació i aplicació de la legislació civil valenciana en matèria de família. Els especialistes oferiran una visió el més completa possible d'aquelles qüestions que tenen especial interès, com ara la custòdia compartida, l'atribució de l'ús de l'habitatge familiar, la compensació del treball domèstic, el pacte de convivència familiar, la problemàtica de les unions de fet i, en general, els principals problemes i reptes que plantegen al dret els nous models de família.

Programa complet

 

Política lingüística: dinàmica centre-perifèria

Del 2 al 4 de juliol de 2014. Lloc: Seu Universitària d'Alacant. Coordinació: Brauli Montoya Abat, catedràtic del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant. La tensió centre-perifèria ha arribat al punt més àlgid, especialment pel procés sobiranista català, però també pel context basc o per l'ascens d'altres nacionalismes, com ara el del País Valencià. I, justament perquè a l'estat espanyol les nacions perifèriques tenen en la llengua un dels trets significatius, la llengua esdevé eix de la disputa centre-perifèria, tant en l'àmbit transversal juridicopolític, com en els àmbits parcials educatiu o comunicatiu. Per això, parlarem de política lingüística i de la mesura en què les polítiques lingüístiques de centre i perifèria són polítiques nacionals.

Programa complet

 

III Jornada de innovación educativa: las inteligencias múltiples. De la teoria a la práctica

De l'1 al 3 de juliol de 2014. Lloc: edifici Àgora (plaça Ramón y Cajal, 1, Alcoi). Coordinació: Juan Luis Castejón Costa, professor del Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la UA, i Nélida Pérez Pérez, doctora pel Departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la Facultat d'Educació de la UA. Aquest curs pretén transmetre les bases de la teoria de les intel·ligències múltiples, desenvolupada per Howard Gardner de la Universitat d'Harvard. Per a Gardner la intel·ligència és la "capacitat mental de resoldre problemes o elaborar productes que siguen valuosos en una o més cultures". En un moment social i educatiu com l'actual, és necessari seguir avançant cap a una educació que done respostes i forge persones capaces d'atendre i cobrir les necessitats del futur.

Programa complet

 

ACTIVITATS CULTURALS. De l'1 al 6 de Julio 2014