La UA ret homenatge pòstum al catedràtic de Física Aplicada Guillermo Bernabeu

La universitat prepara un acte doble amb la inauguració de l’observatori astronòmic que portarà el seu nom i un homenatge institucional amb la participació d’autoritats acadèmiques, companys, amics i familiars

Invitación Homenaje CASTELLANO

 

Alacant. Dimarts, 19 de setembre de 2023

La Universitat d’Alacant prepara un homenatge pòstum en record del catedràtic de Física Aplicada Guillermo Bernabeu, que tindrà lloc demà dimecres, 20 de setembre. L’homenatge constarà de dues parts: la inauguració de l’observatori astronòmic que portarà el seu nom, a les 12 hores, a l’edifici de Nous Instituts del campus (Parc Científic); i un acte institucional, a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4).

La jornada començarà amb l’acte inaugural de l’Observatori Astronòmic Guillermo Bernabeu, presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, que comptarà amb l’assistència de l’expresident de la Generalitat Ximo Puig. Antonio Talavera impartirà la conferència «Observatorios astronómicos; aprenendizaje, investigación y divulgación», en un acte que comptarà amb la participació de Rubén García, cap d’obra i autor del projecte Observatori Astronòmic; José Miguel Torrejón, director del grup d’investigació d’Astronomia i Astrofísica de la UA, i Jorge Francés, director de l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies (IUFACyT). En acabar els parlaments i la conferència inaugural es procedirà al descobriment de la placa i el retrat identificatius del nou observatori.

L’homenatge continuarà a la vesprada, a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant, amb un acte institucional, que també presidirà Amparo Navarro, en el qual participaran companys, familiars i amics de Guillermo Bernabeu, i en el qual es projectarà un vídeo que ha realitzat el Taller d’Imatge de la UA. 

La delegada de la rectora per a les Relacions amb la Societat, Ana Laguna, presentarà la trobada, que comptarà amb les intervencions del director de l’Aula de Ciència i Tecnologia i exrector, Salvador Ordoñez; José Joaquín Rodes, professor del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal; Juan Vicente Pérez, expresident del Cercle Astronòmic Mediterrani, fundador i membre de l’Agrupació Astronòmica d’Alacant; Pedro Boj, catedràtic del Departament d’Òptica, Farmacologia i Anatomia, i Virgilio Gilart, director de l’Escola Politècnica Superior.

La rectora lliurarà una distinció de la Universitat d’Alacant a Guillermo Bernabeu, en agraïment a tot el seu treball i com a reconeixement a la seua trajectòria professional, que recolliran en nom seu els seus fills Marc i Guillem Bernabeu.

L’homenatge conclourà amb la intervenció d’Amparo Navarro.

 

Semblança de Guillermo Bernabeu

(Sergi Gallego. Director del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal)

Guillermo Bernabeu va nàixer a Mutxamel el 1948. La seua trajectòria té nombrosos vessants: docent, investigador, social, polític... Després de cursar el batxillerat a l’Institut Jordi Joan d’Alacant, es va llicenciar en Ciències Físiques a la Universitat de València, on va iniciar la seua llarga trajectòria docent i investigadora. Després d’uns quants anys com a professor d’ensenyament secundari de Matemàtiques, el 1986 es va incorporar a la Universitat Politècnica de València com a professor de Física Aplicada a l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques d’Alacant, més endavant convertida en Escola Universitària Politècnica d’Alacant. El 1991 aquest centre va ser adscrit a la Universitat d’Alacant i des de llavors la trajectòria de Guillermo ha estat lligada a aquesta universitat i a la seua Escola Politècnica Superior. En la universitat ha passat per pràcticament totes les categories de professorat: professor encarregat de curs, professor associat, professor titular d’escola universitària, catedràtic d’escola universitària... fins a arribar al capdamunt, catedràtic d’universitat de l’àrea de Física Aplicada. Unes de les seues passions eren l’Astronomia i l’Astrofísica, de les quals Guillermo no sols va ser pioner, sinó que és el seu màxim artífex i responsable gràcies a la seua tasca de captació de talent i posicionament de la UA per a convertir-la en una referent internacional en aquest camp d’investigació.

També en la UA va desenvolupar un treball de gestió universitària en nombrosos nivells, des de subdirector i director del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal, director del Secretariat d’Accés, fins a arribar a secretari general i vicerector, càrrecs en els quals va posar de manifest el seu tarannà conciliador i dialogant. Això no estava renyit amb la solidesa de les seues conviccions progressistes i avantguardistes, que al seu torn estaven arrelades fortament en la seua terra, Mutxamel. Escoltar Guillermo sempre era un goig per a la intel·ligència i per a les oïdes; tenia un tempo singular i un discurs perfectament modulat que sens dubte contribuïa a ser realment estimat pels seus estudiants. La docència l’apassionava.

El compromís de Guillermo amb la societat el va plasmar també en el seu vessant polític. Sempre lligat al Partit Socialista, va contribuir al desenvolupament de Mutxamel des del consistori local i a la transformació de l’educació superior a Espanya des del Congrés dels Diputats a Madrid. Internacionalment, va contribuir al desenvolupament de l’Espai d’Educació Superior en països tan dispars com el Salvador o l’Azerbaidjan. Sempre serà recordat per la seua accessibilitat, bonhomia, saviesa i pel plaer per la mera conversa.