Nous vents musicals per a la UA: naix el Maestoso Brass Ensemble UA

Alacant, 25 de juliol de 2022

Des de maig de 2022, i gràcies al patrocini de Vectalia, comptem amb nou grup musical a la Universitat d'Alacant: el quintet de vent metall Maestoso Brass Ensemble UA, pertanyent a l'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant. La formació té com a objectiu fonamental donar versatilitat a l'OFUA i oferir concerts de menor format que porten la música clàssica a més llocs i públics.

Javi (trompeta), Marc (trompa), Ángel (tuba), Pau (trombó) i Nacho (trompeta), -d'esquerra a dreta a la foto-, es van presentar en societat el 7 de juliol amb una actuació al castell de Santa Bàrbara d'Alacant, dins de l'acte d'inauguració oficial dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira 2022.

Actuació de debut del quintet

La música són emocions, i la Universitat d'Alacant aposta perquè s'incorporen al coneixement que enarbora; secundant-lo, impulsant-lo. Així va quedar palès en el debut del Maestoso Brass Ensemble UA en l'emblemàtica fortalesa alacantina: després d'un col·loqui inicial sobre polítiques d'igualtat en empreses (pertanyent al curs d'estiu Igualtat de Gènere en l'Empresa), i abans de les intervencions d'obertura dels Cursos d'Estiu 2022 a càrrec de la rectora de la UA, Amparo Navarro, del regidor de cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Antonio Manresa, i de la vicerectora de Cultura, Esports i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, el Maestoso Brass Ensemble UA va omplir de música l'antiga sala Felip II del castell de Santa Bàrbara amb interpretacions de peces tan belles com “Galliard” d'Anthony Holborne, la Fuga en sol menor de J. S. Bach o l'ària de l'òpera Carmen de Georges Bizet “Toreador”; interpretacions i peces que van transmetre virtuosisme, energia i fins i tot humor a un acte i a un entorn que, sijutgem pels aplaudiments i agraïments, era solidari i desitjós d'ells.

Després dels discursos institucionals, el quintet va tornar a actuar insuflant de nou a la sala vents carregats d'harmonia, potència i seducció, sonant en aquest cas “Els cinc mosqueters” del compositor valencià Juanjo Colomer i “Killer tango”, obra original del compositor i pianista australià Sonny Kompanek.

La formació i els seus integrants

Els cinc joves que componen el Maestoso Brass Ensemble UA són membres de la gran família de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant, encara que ja es coneixien quan estudiaven junts al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d'Alacant. Allí van concloure els estudis amb matrícula d'honor en l'especialitat de música de cambra i van formar un grup propi amb el qual han rebut diferents premis en l'inici de la seua trajectòria.

Al març es va crear el quintet després de ser seleccionats en la convocatòria que inicia l'OFUA per a constituir un grup de cambra universitari, i, des de llavors, compaginen el seu aprenentatge dins de l'orquestra amb la preparació del repertori musical de cara a actuacions i concerts. Per a fer-ho, a més dels assajos, compten amb sessions de mentoria a càrrec de Tobias Gossmann, director artístic de l'OFUA, i reben classes magistrals específiques de la mà dels directors i instrumentistes professionals que normalment visiten l'orquestra.

A més de continuar perfeccionant les seues habilitats tècniques, el Maestoso Brass Ensemble UA atendrà una agenda d'actuacions que els ajudarà a ampliar la seua experiència, siga sumant-se a nous actes institucionals, siga oferint concerts en diferents seus i aules universitàries de la UA a les comarques d'Alacant, cosa que també els permetrà contribuir al compromís social universitari d'extensió de la cultura i del coneixement, dins de, tal com s'apuntava, una concepció integral del saber.

Javier Lasarte

javi

...Vaig tenir una gran afició a la música des de molt jove, realitzant un munt d'audicions i concursos. Vaig començar els meus estudis amb Sergio Guarné que em va ensenyar a créixer com a músic; posteriorment vaig estudiar els estudis superiors en el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d'Alacant, en la Brass Academy Alacant i el Màster d'interpretació en el Conservatorium van Amsterdam.
M'agrada sentir la música clàssica de totes les èpoques, per descomptat, però també altres estils com el rock. Molts intèrprets de diferents estils m'agraden, -seria difícil per a mi triar un en concret-, però se m'ocorren noms de trompetistes com Wynton Marsalis, Arturo Sandoval o artistes com Bad Bunny. Com a compositor de música clàssica em quede amb Gustav Mahler.
M'agraden molt les pel·lícules de lladres i serenos i thrillers en general. Solc practicar esport per a desconnectar, en concret el que més faig és cal·listènia. La truita de creïlla és quasi obligatòria juntament amb una bona cervesa. Sóc membre de la Jove Orquestra Europea (EUYO), de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE) i academista en ADDA Simfònica.
A més, soc membre titular del Pacific Music Festival i membre de reserva de l'Acadèmia de l'Orquestra Filharmònica de Viena. Col·labore amb diverses orquestres com l'Orquestra del Regne d'Aragó, Nederland Philarmonic Orchestra i Orquestra del Teatre Liceu, entre altres.
M'encantaria viure en una illa de clima tropical com el Carib. Desitge poder dedicar-me a la música de manera professional, sent membre d'una orquestra de renom."

Nacho Civera

nacho

....als 8 anys amb el meu pare de professor. He estudiat en el Conservatori Professional de música de Terol, i en el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d'Alacant. Actualment, estudie en la Brass Academy Alacant amb Rudi Korp i Martin Angerer.
He arribat a diverses finals en proves d'orquestra europees com Malmö SymfoniOrkester.
He col·laborat en orquestres com l'Orquestra de l'Òpera del Liceu de Barcelona, ADDA Simfónica i Guildhall School of Music Júnior Brass Band entre altres...
La música que més m'agrada és el jazz o música llatina. Els meus intèrprets favorits són Wynton Marsalis i Frank Sinatra. Com a compositor, Gustav Mahler, en l'àmbit clàssic.
Els meus entreteniments són menjar i fer fotografies i ja, si ho jauntes amb un viatge, és perfecte per a desconnectar!  Encara que també m'agrada banyar-me en gel. Practique el mètode Wim Hof.
No tinc menjar preferit, m'agrada tot, però, destacaria l'arròs en general (i una cervesa a la platja).
El lloc ideal per a viure seria qualsevol lloc de platja de la zona alacantina, malgrat ser de Terol, Alacant m'ha enamorat i seria el lloc perfecte.
El meu desig és continuar fent música com estic fent tots aquests anys i fer feliços a tots els meus éssers estimats."

Marc Gosálbez

marc

...mon pare, ma mare, mon germà i quasi fins el gos. Vaig estudiar el grau Superior de Trompa en el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà" d'Alacant i en el Koninklijk Conservatorium de la Haia (Països Baixos) de la mà de José Luís Sogorb.
He format part d'orquestres com la Schleswig-Holstein Musik Festival, Nationaal Jeugd Orkest (Netherlands), Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Orquestra Simfònica de Múrcia, Orquestra de la Universitat d'Alacant (OFUA), Jove Orquestra i Cor de la Comunitat
Autònoma de Madrid entre d'altres.
Com a bon mutxameler m'agraden molt les festes de Moros i cristians i són per a mi una part fonamental de la meua vida, així com la seua música, però si m'haguera de quedar amb un gènere musical, aquest seria sens dubte el poema simfònic, tant per a orquestra com per a banda.

Els meus intèrprets favorits serien Radek Baborák, Jordi Savall i Arthur Rubeinstein. Com a compositor predilecte R. Strauss.

En el meu temps lliure m'encanta passejar pel camp, la fotografia i estar amb els amics.
Un menjar amb la qual no podria estar seriosa l'arròs del putxero, però només el de ma mare, i una orxata ben fresqueta a l'estiu.
Espere poder compartir la importància de la música en el nostre dia a dia i que aprenguem a valorar-la i cuidar-la."

Ángel Belda

angel

...concretament, als 6 anys, perquè mon pare també tocava la tuba i em quedava embadalit de com tocava el meu pare. També soc un gran fanàtic del bàsquet i vaig arribar a jugar amb l'equip del meu poble, però vaig decidir centrar-me solament en la música.
Vaig començar amb la tuba a l'escola de Música de la meua banda, l'Associació Musical Canalense de Canals. Vaig iniciar els meus estudis professionals en el Conservatori Professional de Música "Mestre Vert de Carcaixent i vaig acabar el grau en l'especialitat de tuba en el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d'Alacant. He col·laborat amb orquestres com la Jove ADDA Simfònica d'Alacant i l'OFUA.
He participat en concursos a escala nacional, destacant el primer premi en el concurs de Tuba de la Vila Joiosa l'any 2016. Com a hobby per a desconnectar solc practicar qualsevol classe d'esport: anar al gimnàs, jugar a bàsquet, però sobretot enguany he gaudit molt jugant a futbol amb els meus companys del conservatori. Si he de dir algun menjar favorit seria una bona hamburguesa, la truita de creïlles o l'arròs al forn de la meua àvia."

Pau Llop

pau

...perquè el seu avi melòman de la música volia tenir un músic en la família. Volia tocar els timbals, ja que quan eixien als moros i cristians se'ls emportaven, però vaig acabar decidint-se pel trombó perquè es cobrava més?, o això em van dir.
Actualment, he entrat a un màster d'orquestra en la Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar que compagine amb un màster de Gestió Cultural en la UB. Vaig estudiar trombó al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d'Alacant i a la Hochschule für Musik de Friburg. He col·laborat amb orquestres com ADDA Simfònica d'Alacant, l'Orquestra de Cambra de la Comunitat Valenciana o la Moonwinds Simfònic.
Des de sempre i quasi sense saber-ho m'ha encantat la música, la veritat que de menut no estudiava molt, però sempre estava sentint música de tots els estils, electrònica, rap, dubstep, jazz i fins a clàssica. De seguida em quedava amb les noves melodies que escoltava i si no les coneixia no parava de buscar-les en tots els llocs per a esbrinar l'obra. Ara es podria dir que soc un Shazam amb la música clàssica. El meu compositor favorit, encara que difícil elecció, avui dia és Brahms.
Actualment, m'agrada també el Jazz, el rock, el punk, en general la bona música. Fins i tot vaig tenir una etapa en la qual vaig ser trombonista en un grup de rock en Valencià anomenat Atzembla.
Sempre tinc la ment a mil imaginant i creant projectes del no-res, ja siguen musicals, grups de cambra, o del que siga, m'encanta formar coses des de zero i donar-los la meua creativitat i innovació, dona'm dues pedres i et munte una xaranga.
Les meues aficions són viatjar, la música i sobretot la gastronomia, tant menjar com cuinar, m'encanta conèixer nous plats de diferents cultures. Espere en un futur poder viure de totes elles i ensenyar i fer feliç als altres amb tot l'après."

Els grups de cambra de l'OFUA i Vectalia

El Maestoso Brass Ensemble UA és el segon dels grups cambrístics als quals ha donat lloc l'OFUA, ja que el 2018 va començar la seua marxa el primer d'ells, el quartet de corda Vibrato String Quartet UA. Quins són els motius de la seua creació? Els grups de cambra de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant són un altre vessant del treball formatiu i pedagògic que orienta el projecte musical universitari. A més, aquest format complementari a l'OFUA permet sumar amb intensitat i rigor el repertori cambrístic de diferents conjunts instrumentals al repertori de la música orquestral, i ampliar l'espectre i la versatilitat d'una orquestra íntegrament. També són una oportunitat perquè els joves intèrprets despleguen sobre l'escenari totes les seues capacitats, el seu treball i sensibilitat musical. Finalment, els grups ajuden a enfortir els llaços d'amistat i convivència dins de la família orquestral.

Tant el quartet de corda com el quintet de vent metall estan patrocinats per Vectalia, un col·laborador assidu de la nostra orquestra amb la qual comparteix molts dels seus valors: dinamisme, mobilitat, capacitat de treball, innovació, responsabilitat social. La signatura del conveni de col·laboració va tenir lloc el mes de maig passat.

Tobías Gossmann, director artístic de l'OFUA i dels seus grups de cambra

gossman-ofua-afa (1)
1543787094

Tobias Gossmann va nàixer en Siegen (Alemanya). Va cursar els estudis professionals en la University of Music and Performing Arts de Viena, on va estudiar violí, piano i direcció orquestral. La seua carrera professional va començar com a líder i concertino de l'orquestra de cambra vienesa Maurice Ravel Ensemble. Posteriorment va ocupar la plaça de concertino associat en l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, durant més de deu anys. A partir de 1999 decideix dedicar-se fonamentalment a la direcció orquestral, celebrant la seua presentació oficial amb l'Orquestra de Cambra d'Andorra amb l'estrena del ballet Terra Baixa del compositor català Albert Guinovart. Des de llavors, ha sigut convidat a dirigir la Festival Orchestra of Canford (Anglaterra), la Folkwang Chamber Orchestra Essen (Alemanya), la Ràdio FM Orchestra Sofia (Bulgària), la Ràdio Orchestra Pilsen (República Txeca), George Enescu Philharmonic Orchestra (Romania), l'Orquestra de Cadaqués, l'Orquestra Filharmònica d'Oviedo, l'Orquestra d'Extremadura (Espanya), la Bottega Armonica i l'Orchestra Internazionale d'Itàlia (Itàlia) i l'Orquestra Filharmònica Portuguesa i l'Orquestra Acadèmica Filharmònica Portuguesa (Portugal), entre d'altres.

L'Orquestra Nacional de Tailàndia el va convidar a dirigir una nit de gala a Bangkok per a celebrar el 70 aniversari de La seua Majestat, la Reina Sirikit de Tailàndia. Al Japó ha dirigit la Super World Orchestra, amb la qual ha recorregut, entre el 2001 i el 2007, la majoria de ciutats i sales del país, i ha participat en enregistraments i produccions televisives per al International Music Festival Tòquio. En 2009 i 2013 ha tornat al Japó amb l'Orquestra Simfònica Camerata XXI i en 2017 i 2019 amb l'Orchestra Internazionale d'Itàlia. Entre 2003 i 2016 va ser director musical i director titular de l'Orquestra Simfònica Camerata XXI a Tarragona. El 2017 va ser nomenat director artístic i titular de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant.

L'OFUA

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant (@OrqFilUA) és un projecte pedagògic i formatiu en el qual joves músics i músiques d'entre 16 i 30 anys, de la província d'Alacant, participen en una orquestra consolidada.

El projecte de l'OFUA s'enclava dins de les anomenades Aules de Cultura de la Universitat d'Alacant, dependents del Servei de Cultura i consistents en espais de formació i exercici de les diferents arts; i, més específicament, a l'Aula de Música (on se situa també la Coral de la UA).  

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant, integrada per al voltant de 55 músics, és un espai de trobada i formació tant per a estudiants universitaris com dels diferents conservatoris i escoles de músiques de la província. Nascuda en 2005, sota la direcció que Mihnea Ignat, l'OFUA està consolidada com una plataforma per al desenvolupament formatiu i pedagògic dels seus participants.

Més informació