PhotoAlacant arriba al MUA amb "Urlaub", d'Irene Cruz

La mostra, que estarà oberta al públic fins al 25 d'abril, es completa amb un taller i una conferència sobre el viatge fotogràfic

 

Alacant, 10 de març de 2015

«Urlaub» és el títol de l'última sèrie fotogràfica d'Irene Cruz, que arriba a la sala polivalent del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) integrada en el festival internacional de fotografia PhotoAlacant. La mostra s'inaugura dijous pròxim, 12 de març, a les 18 hores, amb la conferència inaugural «El viaje fotográfico: de lo invisible a lo visible a través de la imagen», a càrrec d'Elpidio del Camp, doctor en Belles Arts i especialista en fotografia documental, Javier Serrano, president de l'Associació d'Escriptors de Llums de la Universitat d'Alacant, i Javier Regueró, fotògraf, sociòleg i fundador del blog «Así se fundó Carnaby Street». Hi actuarà com a moderadora María López Castellanos, fotògrafa i professora de la Cooperativa Cultural Mistos.

Amb «Urbaub» (‘vacances’) Irene Cruz s'ocupa del buit, vacant o desocupat, amb certa ànsia de vacuïtat. La vacuïtat dels arbres pelats, la casa deshabitada, el cel descobert d'un blau fred i tènue, el camí solitari o la sénia abandonada. És una vacuïtat necessària, la de buidar-se per a tornar a omplir-se d'un mateix, per a recuperar-se. En aquest sentit, l'artista reprèn el concepte que vertebra la seua obra, el retorn a la natura. L'antic parc d'atraccions Spreepark a Berlín, lloc de vacances ara deshabitat, en ruïnes i cobert pels matolls tardorencs, subratllen la seua decadència. Múltiples cavil·lacions s'entrellacen en aquesta última sèrie d'Irene Cruz, encara que, com és habitual en la seua obra, culminen en una profunda reflexió sobre la natura i aquesta vegada, a més, sobre el temps i el lloc, o més aviat, la seua absència: el buit.

Com a activitat complementària a l'exposició també s'ha programat el taller «El viaje fotográfico, mirada al paisaje i búsqueda de la identidad», que serà impartit per María López Castellanos en el MUA els dies 11 i 12 de març. Aquest taller té com a objectiu aproximar-se d'una manera diferent a la fotografia i a la seua relació amb el viatge perquè l'alumne puga desenvolupar un projecte a partir de la realització d'un viatge personal.