David Russell rep el Premi Alacant Guitarra Clàssica en la Universitat d’Alacant

Russell agraeix el guardó i assenyala que el que verdaderament es premia avui és la música, un llenguatge abstracte que, sense paraules, arriba a les emocions’

Ignacio Rodes ha fet la laudatio del premiat, del qual ha destacat ‘la seua honestedat expressiva i la naturalitat del fraseig musical’

Alacant. Dimarts, 23 de gener de 2024

El president de l’Associació Arte de la Guitarra Española de la Comunitat Valenciana, Ignacio Rodes, i la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, han fet lliurament del premi Alicante Guitarra Clásica al virtuós guitarrista clàssic David Russell, escocès establit a Espanya des de fa més de 45 anys. Russell és considerat una llegenda en el món de la guitarra i reconegut per la seua excepcional destresa tècnica i la seua expressiva interpretació. Ha captivat audiències de tot el món amb la seua habilitat per a extraure bellesa emocional de cada nota. El seu enfocament meticulós i la seua profunda comprensió de la música li han valgut el reconeixement com un dels més grans intèrprets de guitarra clàssica contemporanis.

Ignacio Rodes, en nom de l’associació que presideix com a promotora d’aquest premi, ha volgut agrair a Russell «la seua profunda i sincera vinculació amb el projecte Alicante Guitarra Clásica i el seu compromís amb el màster en Interpretació de Guitarra Clàssica de la Universitat d’Alacant, al qual acudeix en cada edició des del seu inici, fa dotze anys, com a professor i com a intèrpret del concert inaugural». Rodes ha fet la laudatio del premiat, del qual ha destacat «la seua honestedat expressiva, ja que en les seues actuacions no hi ha lloc per a la impostura ni la pretensió, i la naturalitat del seu fraseig musical». Ignacio Rodes ha afirmat també que «el talent i la perspectiva musical de Russell han aconseguit influir en generacions de guitarristes clàssics i el seu llegat romandrà».

La rectora Amparo Navarro ha declarat en la seua intervenció que «el màster arriba a la seua XII edició com un projecte consolidat i amb uns estudis de guitarra reconeguts internacionalment, després d’embarcar-nos en una idea que, en els inicis, semblava una extravagància per a una Universitat, però que, gràcies als seus impulsors, va generar una fructífera col·laboració entre la UA, la Diputació Provincial i l’Ajuntament d’Alacant».

L’homenatjat ha rebut el guardó «amb una gran alegria, per l’associació que me l’atorga i perquè la guitarra ha format part de la meua vida des de la meua infància». Russell ha fet en la seua intervenció un recorregut carregat d’agraïments cap a les persones que han marcat la seua trajectòria personal i professional, entre els quals ha citat de manera especial María Jesús, la seua dona, Ignacio Rodes, company i amic, i José Tomás, el que fora el seu mestre de guitarra a Alacant. De la mateixa manera, Russell ha volgut recordar les «històries» a Alacant, on va viure un mes en una tenda de campanya en l’Albufereta per a poder estudiar amb José Tomás, després d’acabar la formació a la Royal Academy de Londres. Russell ha assegurat que el seu desafiament actual és transmetre la il·lusió per la guitarra als seus estudiants del màster, «un projecte que semblava una utopia, una fantasia en els inicis i que avui és una realitat que ha format ja 120 estudiants, que porten la Universitat d’Alacant i la ciutat en el seu cor, a través del món».

L’emotiu acte de lliurament ha tingut lloc avui a l’edifici de Rectorat de la Universitat d’Alacant, on Russell ha rebut el guardó, dissenyat per a l’ocasió per l’artista Miguel Bañuls. L’escultura de petita grandària reflecteix, segons l’autor, «un equilibri entre lògica i emoció, com la música».

Durant l’acte institucional s’ha projectat un breu documental i alumnat del màster ha interpretat una peça de guitarra com a tancament de l’esdeveniment. La directora del màster, la professora de la UA Carmen Marimón, ha exercit de mestra de cerimònies d’un acte molt concorregut que ha comptat amb l’assistència de Miguel García Sala, director del Conservatori Professional de Música José Tomás; la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, i el vicerector d’Estudis i Qualitat, Francisco Torres, acompanyats d’una àmplia representació d’integrants de l’Associació de Guitarra Clàssica, càrrecs universitaris, i professorat i alumnat del màster en Interpretació de Guitarra Clàssica de la UA.

 

David Russell

Es un virtuós de la guitarra clàssica, la destresa i la passió de la qual l’ha posicionat com un dels guitarristes clàssics més destacats de la nostra època. Va nàixer a Glasgow, Escòcia, l’any 1953, però als cinc anys es va traslladar amb la seua família a viure a Menorca on va descobrir el seu amor per la guitarra. En l’actualitat viu a Vigo.

Es va desplaçar a Alacant per a estudiar en el Conservatori d’Alacant amb José Tomás en els anys vuitanta i ací va conèixer Ignacio Rodes, un altre dels alumnes destacats de Tomás. Anys més tard els dos anirien a estudiar la Royal Academy de Londres i mantenen l’amistat al llarg dels anys. Va guanyar els premis més prestigiosos: dues vegades el premi de guitarra «Julian Bream», el concurso «Andrés Segòvia», el «José Ramírez» i el «Francisco Tárrega». És reconegut internacionalment per la seua habilitat tècnica sorprenent. Abasta un repertori divers que tracta des de peces barroques fins a composicions contemporànies. La seua capacitat per a adaptar-se a diferents estils i èpoques revela la versatilitat que caracteritza un autèntic mestre de la música clàssica. Els seus gires internacionals i col·laboracions amb orquestres i artistes de renom destaquen la seua influència i contribució al món de la música clàssica.

Amb una discografia impressionant, –més de 30 discos– cada àlbum de David Russell és una obra mestra que reflecteix la seua dedicació a l’excel·lència artística. Les seues gravacions són aclamades per la crítica i benvolgudes per amants de la música a tot el món. Ha rebut nombrosos guardons i reconeixements: va guanyar un Grammy l’any 2005 com a millor instrumentista solista per «Aire Latino»; va ser nomenat doctor honoris causa in music per la University of Arizona; i forma part del saló de la fama de la Guitar Foundation of America.

La seua vinculació amb Alacant no ha cessat des dels seus anys d’estudiant. Ha vingut a participar en cicles de guitarra, ha impartit cursos i masterclass. Està estretament vinculat al màster en Interpretació de Guitarra Clàssica de la Universitat d’Alacant en el qual participa i en el qual imparteix classes des de la primera edició l’any 2013.

 

Notícia relacionada:

Comença la dotzena edició del Màster en Interpretació de guitarra clàssica de la UA